Кирил р Православна мисија треба да буде интензивнија на друштвеним мрежама, сматра Патријарх московски и све Русије Кирил.

„Ми немамо права да избјегавамо мјеста на којима је наша паства, а наша паства је данас на друштвеним мрежама, и то најактивнији дио наше пастве“, казао је Патријарх у свом обраћању на засиједању Врховног црквеног савјета Руске православне цркве, одржаном у сриједу.

По његовим ријечима, живот савременог човјека је у великој мјери концентрисан на друштвене мреже, „које за неке људе постају универзални, али недовољно поуздани и дубоки извори информација“.

„Ако смо незадовољни реакцијом пастве на неке догађаје, укључујући догађаје из црквеног живота, онда се поставља питање шта смо урадили да не дође до такве реакције, колико смо активни у објашњавању става Цркве, у дискусији о актуелним проблемима“, казао је он.

Патријарх је нагласио да је Црква чувар јеванђелских вриједности и да је њен задатак да ове вриједности тумачи језиком разумљивим савременом човјеку.

Притом, он је указао на то да виртуелизација људског живота носи опасност, посебно у случају када виртуелни свијет почиње да замјењује стварни свијет.

„Тајна спасења се врши у стварном животу. Ако не желимо да виртуелни свијет постане атеистички феномен, морамо озбиљно да размислимо о томе како Црква данас може бити присутна у том свијету ефективније, у смислу предавања своје поруке свијету, а прије свега младима“, казао је Патријарх.

Са енглеског: Александар Орландић

Извор: interfax-religion.com

Advertisements