Džomić-4-e1423467040537121 Посланик Демократског фронта Предраг Булатовић позвао је јуче премијера Мила Ђукановића да наложи в.д. директору Агенције за националну безбједност Дејану Перуничићу да му, као члану Одбора за одбрану и безбједност, омогући увид у досије свештеника Српске православне цркве Велибора Џомића који је одлуком Министарства унутрашњих послова протјеран из Црне Горе. Булатовић је за „Дан” саопштио да од АНБ-а још није добио одговор на захтјев који је упутио прије више од мјесец, због чега је послао и ургенцију.

– Јавности је познато да је више година трајао спор између Џомића и МУП-а везано за његов привремени боравак у Црној Гори. Џомић је добио сваки судски спор, али је недавно протјеран из Црне Горе одлуком МУП-а. Предсједник Скупштине Ранко Кривокапић на пленуму је рекао да је имао пред собом извјештај АНБ-а о Џомићу и да тамо има много тога на основу чега је МУП, по његовом мишљењу, основано протјерао свештеника СПЦ из Црне Горе. Имам право да сумњам да за доношење такве одлуке постоје политички разлози и да је предсједник СДП-а уствари њен политички инспиратор, истакао је Булатовић.

Додао је да, имајући у виду изјаву премијера Мила Ђукановића да ће Влада извршити све одлуке суда, сумња да је постојао одређени степен синхронизације и комуникације предсједника ДПС-а и СДП-а да се деси све што се десило у случају Џомић.

– Основ за овакву тврдњу налазим у чињеници да није испоштована одлука Управног суда, односно привремена мјера да се дозволи боравак Џомићу, појашњава Булатовић.

Напомиње да је још 12. марта упутио захтјев АНБ-у да му се омогући увид у досије Велибора Џомића.

То ми је потребно као посланику и члану Одбора за одбрану и безбједност, за вршење моје функције. Увјерен сам да се ради о класичном прогону и то једног од најутицајнијих свештеника СПЦ у Црној Гори. Не вјерујем да је Џомић опасност по Црну Гору и зато од АНБ-а практично тражим да увидом у досије поткријепи своје тврдње. АНБ ми до овог тренутка није омогућила увид и зато сам упутио ургенцију оцијенио је посланик ДФ-а.

Упозорава да се оваквим односом АНБ-а и премијера обесмишљава парламентарни надзор над службама безбједности.

– Питање Велибора Џомића је тест за правну државу и за владавину права. На овом случају показаће се да ли се поштују судске одлуке, а ово ће бити тест и да ли постоји контрола над АНБ-ом и да ли закони важе једнако за све. Позивам премијера Мила Ђукановића да наложи директору АНБ-а да примијени закон и омогући ми увид у досије Велибора Џомића. Позивам предсједника Владе да то уради зато што сматрам да он директно контролише све што се ради у безбједносном сектору. Ђукановић је тај који контролише сваки ред потеза, укључујући и то да ли ће се члану одбора за Одбрану и безбједност дозволити да, сходно закону, обавља своју дужност, закључио је Булатовић.

Ургенција за Перуничића

Посланик ДФ-а Предраг Булатовић у ургенцији упућеној директору АНБ-а Дејану Перуничићу наводи да је 12. марта затражио да му се у складу са законом о парламентарном надзору у сектору безбједности омогући увид у документацију о Велибору Џомићу. Истиче да није добио одговор иако је АНБ обавезна да податке достави на захтјев чланова Одбора.

Тражим да ми у што краћем року одговорите на упућени захтјев како бих био у могућности да као посланик и члан Одбора за одбрану и безбједност, који врши надзор над радом органа којим руководите, у конкретном примјеру извршим увид у поступање АНБ-а у случају свештеног лица Велибора Џомића, навео је Булатовић у ургенцији.

Вукомир Раденовић

Извор: Дан

Advertisements