BrajovićАнгажман на Православном факултету у Фочи прекинуо сам 2012. године из здравствених разлога, а док сам предавао нијесам био у сталном радном односу, истиче Брајовић

Професор Филозофског факултета у Никшићу и протојереј ставрофор Српске православне цркве Борис Б. Брајовић демантовао је да предаје на Православном богословском факултету у Фочи без дозволе Сената Универзитета Црне Горе, пошто је у неколико наврата у јавности објављено да има дупли радни ангажман. Он је за „Дан“ казао да се на дискриминаторски начин помиње и покушава да се инкриминише његово име због обављања наставничког рада, због чега ће затражити споразумни раскид уговора са УЦГ.

– Медијско спиновање излази из оквира једног захтјева за правдом, академском, политичком, каквом год, а поприма облике једне стигматизације и таргетизације која за мене има и конкретне тешке последице. Имам званични документ Православног богословског факултета Свети Василије Острошки из Фоче којим се по ко зна који пут потврђује да нијесам ангажован на њему, нити да сам за све вријеме претходног ангажмана у Фочи био у сталном радном односу. Тај ангажман прекинуо сам крајем 2012. из здравствених разлога и предао захтјев за разрјешење, који је тек 2013. усвојен и прихваћен – истиче Брајовић.

Он је објаснио да је тај документ уредно и на вријеме предао Ректорату нашег универзитета.

– Предао сам допис од ректора Универзитета у Источном Сарајеву да нијесам био у сталном радном односу на Универзитету за вријеме ангажмана у Фочи. У мојој изјави, а и у допису ректора, наводи се, а то је ваљда лако провјерити, да Православни богословски факултет у Фочи није у саставу чланица Универзитета у Источном Сарајеву, већ је дио конфесионалне образовне структуре Српске православне цркве, коју је својом одлуком основао Синод СПЦ и њиме управља патријарх СПЦ – објашњава Брајовић.

Како каже, од стране Синода СПЦ постављен је за свештеника, јер по Уставу СПЦ само свештеник може бити декан Православног богословског факултета.

– Најбољи доказ је садашњи декан Богословског факултета у Београду, протојереј ставрофор Предраг Пузовић, који је на ту функцију прешао са деканске функције у Фочи. Осим тога, ја сам за свој ангажман тражио, иако није било потребно, дозволу од стране тадашњег декана Филозофског факултета у Никшићу за мој конфесионални ангажман, и ту потврду имам – додаје Брајовић.

Он тврди да је обавијештен да је и УЦГ од стране колега у Источном Сарајеву добио иновирану потврду да није академски ангажован и да није у двоструком радном односу.

– Иследнички методи, којима повјерљиви извори са Универзитета достављају медијима информације о наводним новим доказима о мом ангажману на Православном богословском факултету Свети Василије Острошки у Фочи, представљају врхунац једног неколегијалног и недобронамјерног односа који се према мени спроводи од почетка мог академског живота – каже Брајовић.

Редовни професор Филозофског факултета у Никшићу Срђан Вукадиновић казао је да ће тужити Универзитет Црне Горе након што је прије првомајских празника добио отказ, који је образложен његовим ангажманом на Универзитету у Тузли. Он је за „Дан“ рекао да ће заједно са колегама Михаилом Мијановићем са Филозофског факултета и Славицом Перовић са Института за стране језике, који су из истих разлога добили отказе, правду потражити на суду, јер како истиче, по Закону о раду имају право да раде на другим универзитетима.

Спроводе мјере без правилника

Брајовић је рекао да на УЦГ не постоји правилник о начинима и условима давања сагласности за ангажовање наставника ван Црне Горе на високообразовним установама.

– Не зна се да ли се сагласност даје једном за ангажовање на једној универзитетској јединици или сваке године поново – рекао је Брајовић.

Драгана Бабовић

Извор: Дан

Advertisements