Кирил ц Побједа совјетског народа у Великом отаџбинском рату је извојевана по Божијем промислу, сматра Патријарх московски и све Русије Кирил.

„Ову је побједу немогуће објаснити с људске тачке гледања. Црква која гледа људску историју кроз призму вјерског поимања живота свједочи да је побједа у Великом отаџбинском рату Божије чудо“, казао је Патријарх на празник светог Георгија у цркви посвећеној овом великомученику на Поклоној гори у Москви.

По ријечима предстојатеља Руске православне цркве, овог чуда не би било да „милиони људских живота нису били положени за побједу, да се сав наш народ није напрегао, дајући последње атоме снаге да би побиједио непријатеља“.

Није случајно што је рат завршен на Васкрс и празник светог Георгија, сматра Патријарх.

„Вјерујемо да је побједа у Великом отаџбинском рату извојевана и његовим молитвама за наш страдајући народ, који је у првој половини ХХ вијека претрпио страшна крвопролића, грађанске сукобе и револуције, рат. Народ који је тако брижно чувао своју вјеру, рекло би се, ту је вјеру у потпуности изгубио. Али, био је потребан овај страшни ратни громовни удар да би православна вјера у тренутку васкрсла у срцима људи“, казао је Патријарх.

Са енглеског: Александар Орландић

Извор: interfax-religion.com

Advertisements