Sirija Предлози за стварање „уточишта“ за хришћане у Ираку и Сирији, као и формирање међународних полицијских снага које ће идентификовати и хапсити терористе, чули су се на недавном самиту лидера блискоисточних хришћанских Цркава са политичарима, дипломатама и активистима.

Ови лидери су, у име страдајућих мањинских група из региона, казали да је вријеме да се „превазиђе узнемиреност“ проузрокована порастом насиља над хришћанима и преузму конкретне мјере, упозоравајући да би Блиски Исток са малим бројем хришћана, или без њих, изгубио свој идентитет.

Апел је дошао са конференције о хришћанима на Блиском Истоку, одржане крајем априла у италијанском граду Барију у организацији Заједнице светог Еђидија, римокатоличког лаичког покрета посвећеног екуменском и међурелигијском дијалогу и решавању конфликата. Самит је окупио достојанственике свих главних хришћанских заједница региона, као и политичке и дипломатске личности и активисте за права мањина.

Оснивач Заједнице светог Еђидија, италијански историчар и бивши министар Андреа Рикарди, изразио је наду да „округли сто у Барију“ може постати редовни форум за разматрање положаја хришћана на Блиском Истоку.

Рикардо је подсјетио на свој предлог од прије три године за стварање „уточишта“ за хришћане у Ниниви, ирачкој области сјеверно и источно од Мосула.

Ово је област са великим процентом хришћана, и Рикарди је предложио да међународне снаге обезбјеђују овај крај да не би постао следећа мета Исламске државе.

Процјењује се да је од тада око 30 000 хришћана напустило Ниниву из страха од радикалних исламиста. Према недавним извјештајима, ирачки хришћани тренутно формирају своје одбрамбене снаге у Ниниви, са око око 3000 добровољаца.

Марко Импаглиацо, предсједник Светог Еђидија, дао је другачији предлог: формирање међународних полицијских снага које ће интервенисати у случајевима када мањинске групе, као што су хришћани, буду нападнуте.

Импаглиацо је, као модел, поменуо UNIFIL, мировне снаге под италијанском заставом и Уједињеним Нацијама, који тренутно раде у Либану.

Током сусрета у Барију, Патријарх Григорије III, поглавар Мелкитске грко-католичке цркве, позвао је на „екуменску иницијативу свих Цркава, способних за израду мировног плана који ће окупити велике силе за исти сто“.

Аргентински кардинал Леонардо Сандри, предсједник ватиканске Конгрегације за источне Цркве, казао је да равнодушност и пасивност према „истинском и реалном уништењу“ вјековног суживота хришћана, муслимана и Јевреја на Блиском Истоку представља „скандал“.

Блискоисточни хришћани „заслужују солидарност, нашу захвалност и сваку могућу подршку“, казао је Сандри.

Сандријеви коментари изречени су уочи тродневне посјете Ираку. Прије одласка, он се пожалио да се „замаскирани интереси“ и политика стављају испред живота људи.

„Вјерујемо да дубоко у срцу сви они, лидери и милитанти, могу препознати своју заслијепљеност… и посветити се грађењу а не уништавању и истребљењу“, казао је он.

Британски надбискуп Пол Галагер, ватикански министар спољних послова, позвао је на подстицање већински муслиманских земаља да се обрате феномену тероризма на озбиљан начин, што подразумијева и разматрање учења које се предаје у њиховим џамијама и школама.

Међу учесницима самита било је више хришћанских архијереја и свештеника, као и неколико дипломата из САД-а, Русије, Њемачке и Британије.

Од око 1,5 милион хришћана, који су живјели у Ираку прије америчке инвазије 2003, остало је мање од 400 000, са око 200 000 избјеглица у Ербилу и Багдаду. Ситуација у Сирији је слична.

До почетка грађанског сукоба прије четири године, 1,8 милиона сиријских хришћана представљали су 10% комплетне популације. Данас их је најмање 500 000 напустило земљу.

Са енглеског: Александар Орландић

Извор: cruxnow.com

Фото: Ројтерс (илустрација)

Advertisements