Мошти Ковчег с честицама мошти адмирала Фјодора Ушакова и преподобног Фјодора Санаксарског пренијет је у манастир Кипуреон, на острову Кефалонија, саопштио је за РИА Новости предсједник руског друштва Кефалоније и Итаке Евгеније Авдјуков. Према његовим ријечима, у манастиру се планира стварање поморског руско-грчког православног музеја.

Церемонија преноса мошти организована је поводом 70 година Побједе. Церемонији је присуствовао предсједник поморског клуба „Петрофлот“, коме и припада лађа, Владимир Алдошкин.

Ковчег се налазио на лађи „Свети Петар митрополит московски“, која је претрпјела бродолом у октобру 2014. године поред Кефалоније. Тада су ковчег с моштима склонили са брода. «Свети Петар“ је реплика поморске трговачке лађе из XVII вијека.

Адмирал Ушаков, који је прибројан лику светих, нарочито је поштован на Јонским острвима као ослободилац, који је вратио на острва православну вјеру и мир. Острво Кефалонија ослободили су руски морнари и грчка војска од француских завојевача 1798. године. На Јонским острвима формирана је прва национална грчка држава — Република седам уједињених острва. Ушаков је директно учествовао у писању устава Републике седам уједињених острва.

Године 1800. захвални грађани Кефалоније, према одлуци Сената Јонских острва, уручили су адмиралу Ушакову златну медаљу на којој је на грчком језику написано: „Фјодор Ушаков – руски адмирал, храбри, благочестиви. 1800″ и „Избавитељу свих Јонских острва. Кефалонија“.

У клубу „Петрофлот“ направили су копију медаље и предали је манастиру заједно са књигама, иконама, другим историјским предметима. Манастир Кипурион основали су руски морнари 1763. године.

Са руског: Марија Живковић

Извор: Православие.ру

Advertisements