Adobe Photoshop PDFУ манастиру Острог влада велика духовна радост и увелико трају припреме како би, што достојније, прославили празник оца нaшег Светог Василија Острошког Чудотворца.

Богослужења у славу живога Бога и Светог Василија, Његовог вјерног свједока, почињу у недјељу 10. маја у 19 часова Бденијем у Горњем манастиру Острог у параклису Преподобног Исаије Острошког.

11. маја у 8 часова Високопреосвећени Митрополит Г. Амфилохије служиће Свету Архијерејску Литургију и освештати параклис посвећен Преподобном Исаији Острошком и обновљени конак. 11. маја у 19 часова биће служено празнично бденије у Горњем манастиру, док ће у исто вријеме празнично бденије бити служено и у Доњем манастиру.

У поноћ 11. маја Митрополит г. Амфилохије, уз саслужење Архијереја и свештенства, служиће Акатист Светом Василију Острошком док ће у наставку бити служена Света Литургија.
12. маја, на сам празник Светог Василија Острошког у 6. часова Света Литургија биће служена у цркви Светог мученика Станка.

У 8 часова Високопреосвећени Митрополит Г. Амфилохије уз саслужење Архијереја и свештентва служиће Свету Архијерејску Литургију на платоу испред Горњег манастира.

По ријечима јеромонаха Сергија (Рекића) сабрата Острошке обитељи своје присуство на прослави Светог Василија у Острогу потврдили су Преосвећена Господа Епископи: Бихаћко-петровачки Атанасије , Будимљанско-никшићки Јоаникије, Аустралијско-новозеландски Иринеј, Захумско-херцеговачки Григорије, Пакрачко-славонски Јован, и један Владика Руске Православне Цркве.

Отац Сергије је у изјавио за Радио ,,Светигору“ нагласио да ће се саобраћај одвијати у правцу Богетићи – манастир Острог – Даниловград.

„Постала је традиција да велики број људи креће из Подгорице, Херцеговине и других крајева пјешице у манастир Острог да би у ову Светињу дошли уочи самога празника“- каже јеромонах Сергије (Рекић).

У поподневним часовима у уторак 12. маја свечана празнична Литија предвођена Високопреосвећеним Митрополитом Г. Амфилохијем и Архијерејима проћи ће улицама града Никшића у славу Острошког Чудотворца Светог Василија.

Слободанка Грдинић

Advertisements