203833.b Огроман прилив људи који долазе у Атину да се поклоне моштима свете великомученице Варвара снажно је одјекнуо у свјетовним медијима. Новинари наводе да је број вјерних који се клањају моштима „без преседана“ и покушавају да на рационалан начин објасне овај феномен.

Мошти свете Варваре чувају се у храму светог Марка у Ватикану, а стигле су на територију једне православне земље први пут за хиљаду година, саопштава сајт AgionOros.ru.
Мошти су у Грчку стигле уз државне почасти. Ова околност, као и број вјерних који се сабирају изазвали су негативну реакцију међу грчким либералима. Они су, такође, незадовољни плановима да се светиња пронесе и кроз неколико грчких болница.

„Управо то што моштима притиче огроман број људи је оно што их љути. Мораће да схвате да нису успјели да искоријене вјеру из душа Грка и да у томе никада неће успјети“, казао је Митрополит сидирокастријски Макарије. Коментаришући изјаву Н. Филиса, посланика владајуће странке Сириза, који је долазак светиње назвао „трговином моштију“, Митрополит је казао: „Да је дозволио себи да тако нешто каже о муслиманима, он би једноставно био убијен. Недопустиво је вријеђати православну вјеру, основану на свештеним костима наших предака“.

Грчка проевропска либерална странка Потами оштро је наступила са анти-православним изјавама. Лидер странке Ставрос Теодоракис раније је критички коментарисао преношење Благодатног огња у Грчку, а сада се са иронијом осврнуо на доношење моштију свете Варваре у земљу.

Изјаве лидера Потамија прокоментарисала је Марина Хрисовелони, представник Странке независних Грка, која се прикључила владајућој коалиције предвођеној Сиризом. Она је изразила огорчење понашањем политичара који, с једне стране, брани права муслиманске мањине, а с друге стране „изругује се православној вјери. Овакав став заснован је на деструктивној псеудопрогресивности и националном нихилизму“, казала је она.

Мошти свете великомученице Варваре боравиће у Грчкој до 24. маја.

Са енглеског: Александар Орландић

Извор: pravoslavie.ru

Advertisements