Beograd, 12. marta 2015.- U Svecanoj sali Doma Vojske Srbije danas je otvorena izlozba Патријарх српски Иринеј казао је да жели да рехабилитација команданта Краљеве војске у отаџбини Драгољуба Драже Михаиловића буде уједно и помирење српског народа.

„Нормално да се Црква залаже да процес рехабилитације Драже Михаиловића иде својом током. Нека истина коначно проговори“, констатовао је патријарх српски Иринеј за магазин „Недељник“.

draza-mihailovic-savezniciПатријарх је оцијенио да рехабилитација може да има огроман значај за српски народ, те да може да стави тачку на идеолошке подјеле Срба на четнике и партизане.

„Ја бих желио да епилог рехабилитације Михаиловића буде уједно и помирење српског народа. И вјерујем да ће тако бити“, навео је поглавар СПЦ.

Упитан да ли то ипак значи да СПЦ заправо подржава рехабилитацију четничког вође, патријарх је указао да „СПЦ подржава само истину“.

„Истина је најљековитија за све нас. И за народ и за цркву. И за нашу прошлост и за нашу садашњост и за нашу будућност“, додао је патријарх Иринеј.

Говорећи о значају рехабилитације Драже Михаиловића, патријарх је нагласио: „Истина је спора, али достижна“.

„Вријеме је да историју препустимо историчарима, а да српски народ престане да се дијели само на основу тога ко је некад којим путем пошао“, поручио је патријарх српски Иринеј.

Извор: Ин4С

Advertisements