Украјина Десетине свештеника Украјинске православне цркве Московске патријаршије напуштају Украјину из страха од прогона, казао је свештеник Димитрија Сафонов, шеф сектора за међурелигијске односе при Одјељењу за спољне црквене везе Московске патријаршије.

„Има на десетине свештеника принуђених да напусте Украјину. Тачна статистика је тренутно немогућа. Они напуштају Украјину под притиском. Њиховим породицама пријете смрћу, а они сами се суочавају са пријетњом физичког насиља“; казао је свештеник у понедељак 18. маја на конференцији ОЕБС-а посвећеној борби против нетолеранције и дискриминације хришћана.
Укупно 77 цркава и манастира је оштећено или уништено током војног сукоба у источној Украјини, казао је он.

У западној Украјини преступи у области религије манифестују се отимањем храмова Украјинске православне цркве Московске патријаршије.

„До сада се поуздано зна за 19 храмова Украјинске православне цркве отетих од стране самозване “Кијевске патријаршије“. Ова религиозна организација основана је 1992. и не признаје је ниједна помјесна Православна црква“, казао је свештеник.

По његовом мишљењу, сви напади на Украјинску православну цркву „мотивисани су вјерском и националном мржњом“.

Митрополит бориспољски Антоније, канцелар Украјинске православне цркве, жалио се раније украјинском предсједнику Порошенку на отимање храмова.

Према његовом саопштењу, у Донбасу, гдје се налази 1100 православних храмова и 17 манастира, као резултат оружаних дејстава девет цркава је уништено, а 77 оштећено.

Са енглеског: Александар Орландић

Извор: interfax-religion.com

Фото: Архива

Advertisements