203642.b Расколници покушавају да зараде на вјерским осјећањима руских туриста и поклоника. Човјек постављен од стране тзв. „Патријарха“ Филарета Денисенка, поглавара неканонске „Кијевске патријаршије“, недавно је почео да врши обреде у православном храму на сјеверном дијелу Кипра, који се налази под турском окупацијом, саопштава Slovo.by, белоруски православни портал.

Службе, или боље рећи позоришне представе, овог лаж-свештеника усмјерене су на привлачење туриста са руског говорног подручја, као и на представљање вјерске толеранције турских власти на сјеверном Кипру. Међутим, ова „толеранција“ је лажна.

203714.bМитрополит тамасоски и ориниски Исаија

Више од 500 цркава на окупираном дијелу Кипра су или уништене или оскрнављене. По ријечима архијереја Кипарске архиепископије, Митрополита тамасоског и ориниског Исаије, стварање црквене општине под руководством представника псеудо патријаршије у прометном туристичком центру Кипра може се окарактерисати само као профанација.

„Били су веома лукави“, примјетио је кипарски архијереј, „Зашто (представници турских власти) нису звали правог, канонског свештеника? То су урадили намјерно. Тајне које врши овај “свештеник“ нису валидне. То је обична позоришна представа“.

Са енглеског: Александар Орландић

Извор: pravoslavie.ru

Advertisements