dzompiperovic-e1423404795386-720x3751-720x3751-720x3752-720x375-720x3751-720x375 Никшићка полиција и даље игнорише захтјев тужилаштва, и не одговара на питање ко је полицајац који је 16. фебруара забранио свештенику Велибору Џомићу да уђе у Црну Гору.

Из ЦБ Никшић оглушили су се и о питање тужиоца на основу ког акта је Џомић враћен са границе.

“Управа полиције ЦБ Никшић, није доставила тражена обавјештења Основном државном тужилаштву у Никшићу, а након њиховог достављања тужилаштво ће благовремено донијети одлуку у предмету”, одговорено је “Вијестима” из кабинета врховног државног тужиоца Ивице Станковића.

Они су појаснили да су у том поступку, изјаве узете од Џомићевог адвоката Зорана Пиперовића, бившег шефа Граничне полиције Веска Вукадиновића и неколико свједока.

“Након тога ОДТ је ЦБ Никшић упутило захтјев за прикупљање додатних потребних обавјештења којим је тражено да се прибаве обавјештења од начелника Одсјека за граничне провјере… У циљу вођења несметаног извиђајног поступка не могу се саопштавати информације о садржини прикупљених обавјештења”, казали су из ВДТа.

Према поузданим информацијама “Вијести” изјаве су да ли и свештеници који су 16. фебруара били са свештеником Митрополије црногор скоприморске на граничном прелазу.

Подгоричком пароху Министарство унутрашњих послова је 8. фебруара наредило да напусти државу, позивајући се на мишљење Агенције за националну безбједност да Џомић представља опасност по националну безбједност.

Након осам дана, враћен је са граничног прелаза Враћеновићи. Гранични полицајац тада му је рекао да “има усмену наредбу командира Кнежевића” да га не пусти у Црну Гору.

Џомићев адвокат Зоран Пиперовић због тога је поднио кривичну пријаву против више службеника МУПа, оптужујући их за злоупотребу службеног положаја и непоштовања одлуке Управног суда, који је раније одобрио свеште нику да привремено, до окончања поступка, борави у Црној Гори. Он тврди да полиција “не зна што ће да достави” тужилаштву.

“Не знам због чега тужилаштво не инистира да полиција одмах саслуша службеника који је пренио Џомићу наређење од извјесног командира. Тај полицајац ће морати да каже име командира. Ако каже да је заборавио, онда је једино он кривично одговоран и то би био доказ да живимо у земљи гдје сваки полицајац може, коме му се прохтије, да забрани улазак у Црну Гору, чак и ако тај неко има судску одлуку”, казао је Пиперовић “Вијестима”.

Он је истакао да га “чуди због чега тужилаштво не пожурује полицију на поступање.

“Апелујем на мог другара Ивицу Станковића да само да усмену наредбу никшићком тужилаштву, и све ће бити завршено за дан два”, рекао је Пиперовић.

Џомић: Некима није стало да се открије истина и ово законито ријеши

Свештеник Џомић је за “Вијести” рекао да га још нико из полиције није контактирао у вези са кривичном пријавом. “Знам да су позивани свједоци, а позиву се одазвао и адвокат Пиперовић. Позвани су сви осим мене као оштећеног”, казао је Џомић.

Он је истакао да још не жели да вјерује да неко одуговлачењем опструише тај поступак, како би се прикрили починиоци кривичних дјела злоупотреба службених овлашћења и спречавање извршења одлуке суда.

“Очекујем позив на који ћу се у најкраћем року одазвати. Оволико времена, колико је до сада прошло, указује на то да некима није стало да се открије истина, и ова ствар ријеши у складу са законским прописима”, казао је Џомић. Додао је да он и организације за праћење кршења људских права будно прате тај случај: “Од извршења кривичног дјела на ГП Враћеновићи прошло је више од три мјесеца, а оваквим поступањем се непотребно урушава углед Управе полиције као државног органа”.

Јелена Јовановић

Извор: Вијести

Advertisements