Дака Миодраг Дака Давидовић из Никшића стао је у ред највећих ктитора српског рода, а храмови које подиже и обнавља постали су место сабирања нашег народа, почев од његове родне Голије, преко Србије и свете српске земље Косова и Метохије, Свете Горе, па до Острошке горе, црногорског Синаја. Пре три године његова светост патријарх српски Иринеј одликовао је Давидовића Орденом Светог Саве првог степена, а на овогодишњи празник Светог Василија Острошког, од митрополита Амфилохија стигао је Орден Светог краља Милутина за немерљив допринос који је дао у обнови манастира Острог и православних светиња широм Црне Горе.

Радује се ових дана Чудотворац са острошке греде који је примио реку верника који су се у молитвеној колони од Аустралије, преко Русије, Украјине, Србије и Републике Српске сливали ка обновљеном светилишту које блиста од лепоте.

– И то не онаквом каква је била у време Светог Василија, него је први пут, обучена у овако дивно рухо, по благослову Светог Василија Острошког рекао је митрополит црногорско-приморски Амфилохије. Велики градитељ, Свети краљ Милутин је у току своје четрдесетогодишње владавине подигао четрдесет храмова, а наш Миодраг Давидовић наставља његово свето дело обнављајући острошку светињу.

Сваки камен који је уграђен у остршко чудо, захваљујући неимару Милану Вукајловићу из Никшића, нашао је своје место и помогао да се светиња сачува од урушавања. Он је, иначе, пријатељ Давидовића, ктитора, који у души својој гради невидљиве храмове.

– Није да Светом Василију није све могуће и није да светац ниЈе могао сачувати своју кућу и без нас, али светац хоће и да човек учини жртву. Светац хоће да му сви неутешни приђу, да нас оснажи и овери. Он своју кућу на земљи хоће не ради себе него ради нас. Ово говорим онима који другачије мисле и пуштају да их ово време смутно, време стидно, покори и обљуби каже Давидовић. Светиња је обновила саму себе али је обновила и свака благочестива душа, светлост у очима моје почивше сестре Милијане па је ово мали дар и за покој њене душе.

Манастир Светог Саве у Орлини грађен је седам година, опет захваљујући труду Миодрага Давидовића. Унутрашњост храма иконописале су златне руке оца Лазара, а иконостас професора мр Мирка Тољића. Ова голијска лепотица издигла се изнад целог краја и једнако се види из Црне Горе и Херцеговине.

Пут

– Гологлава Голија окруњена је најсветлијом круном српскога народа, манастиром Светог Саве. Сазвао је он овде своје духовно потомство. У време највећих искушења, понижења и самопонижења српског народа, кад нам се чинило да је све изгубљено, остао нам је пут увис! Њега нам не може нико затворити. Ктитор се одужио свом крсном имену, својим Косовчићима и Орловићима. Реч богати не значи ништа, ако не значи имати бога у себи казао је у беседи приликом освећења манастира Светог Саве у Голији академик Матија Бећковић.

Успјеси у послу

Миодраг Давидовић је успешан бизнисмен и власник компаније „Нексан“, која се бави производњом алкохолних пића, вина, ракије и вискија, продајом горива и изградњом стамбених и пословних објеката. Својим радницима је обезбедио сигурну егзистенцију. Често је прискакао у помоћ железарцима, рударима, млинарима, спортистима, оживљавао позоришни живот у Никшићу.

Велиша Кадић

Извор: Новости

Фото: crna.gora.me

Advertisements