Фешта Пучка Фешта од руштула, коју је синоћ, први пут на платоу испред града хотела Свети Стефан оргнизовало новоосновано невладино удружење „Свети Стефан – Наш дом“, изазвало је буру међу Паштровићима.

Док се на стотине окупљених мјештана Светог Стефана, туриста и посјетилаца гостило чувеном домаћом посластицом руштулом, те дегустирало локалне специјалитете, које су припремиле домаћице овога краја, и уживало у одлично организовном културно-забавном програму, стигла је оштра рекација Митрополије црногорско приморске – манастира Прасквице, као „духовног чувара паштровског краја“.

Фешта, која је изазвала велики интересовање, осуђена је од цркве да је против традиције овога краја.

Фешту је отворио дефиле маскираних чланова НВО „Фештађуни“ и мажоретки, да би се програм наставио на платоу, гдје је припремљена дегустација, а у наставку вечери организован је културно-умјетнички програм у коме су учествовали драмски студио, клапа Хармонија, пјесник Бранко Јовановић, фолклорна група из Будве и чланови НВО „Фештађуни“ у костимима.

Игуман манастира Прасквица, архимандрит Димитрије Лакић, који је пуних пет деценија у овом манастиру, осудио је фешту сматрајући да организатори нијесу свјесни шта су урадили.

„Феште, фештађуни, мажоретке… нијесу у култури Паштровића. Они који су то организовали, нијесу свјесни шта раде. Пљују на традицију својих дједова и предака“, поручио је архимандрит Лакић.

Он је оштро осудио „чин који се догодио на Светом Стефану“.

„Чак се не усуђујем да изговорим и оштрије ријечи које су ми на уму. Оно што Французи, Млечићи, Аустроугари, Италијани и НДХ нијесу успјели, у суботу је то учинио, нажалост, дио Паштровића. Хоће да нам наметну оно што није наше“, поручио је архимандрит Лакић.

Из НВО „Свети Стефан-Наш дом“, казали су „Вијестима“ да ће се накнадно огласити поводом реаговања цркве.

Смиљић: Нека им је Бог на помоћ

Парох паштровски Синиша Смиљић казао је да је оно што се у суботу догодило на Светом Стефну „катастрофа“.

„Катастрофа за јединствену паштровску културу и насљеђе, а понајвише духовно. Мислим да организатори нијесу свјесни шта су учинили, а можда неко и јесте. Као парох и духовни отац многих, упозоравао сам их на вријеме, али ме нијесу послушали. Нека им је Бог на помоћ“, поручио је Смиљић.

Текст и фото: Вук Лајовић

Извор: Вијести

Advertisements