rumija1

Група од преко 50 људи фотографисала се прије два дана на врху Румије, поред цркве Свете Тројице, гдје су раширили више застава Албаније. Иако је по Закону о државним симболима забрањено истицање застава страних држава без знамења Црне Горе на јавним мјестима, надлежнима у нашој држави изгледа да такви призори сметају само у ситуацији када се на неком весељу завијори „тробојка”.

Подсјећамо да су брачни парови из Колашина крајем прошлог мјесеца кажњени јер су сватови носили заставу Републике Србије, али надлежнима изгледа да не сметају албанске заставе, односно грбови који симболизују одузимање и дијела Црне Горе, како то предвиђа идеја такозване Албаније. У ситуацијама када се завијори српска застава, прекршајни налог експресно напишу.

На фотографијама које „Дан” објављује види се група од преко 50 особа на врху Румије, поред цркве Св. Тројице (изнад једне заставе уочава се крст), које су истакнуле на овој планини албанске заставе.

Из Управе полиције јуче нам је незванично саопштено да барска полиција провјерава под којим околностима су настале спорне фотографије, да ли је ријеч о некој планинарској делегацији из друге државе, као и то да ли је врх Румије јавно мјесто. О акивностима које је барска полиција преузела у овом случају требало би да одговоре добијемо данас.

Барски парох Јован Пламенац каже за „Дан” да постоји НВО из Улциња која годинама организује планинарење на Румију. Скоро сваке године, како каже, пењу се на Румију, наводећи да прошле године, за разлику од ранијих нијесу „ништа дирали”.

Надам се да нијесу ни ове. Имали смо раније великих проблема када по цијелој цркви испишу Албанија, исцртају је. Прошле године нијесу ништа радили. На Румију иду планинари, бројни људи, грађани. Црква на такав начин остварује своју мисију казао је он.

Ипак, како истиче Пламенац, не би било пожељно када би овакве ствари имале политичку конотацију.

Не бих волио да то има неку политичку конотацију, да је то неко инаћење са нама, или да потврде оно Бардхијево да је Румија албанска планина. То би заиста било ружно. Ако излазе овако као што излазе и други људи, онда само нека излазе, Богу хвала, изјавио је Пламенац.

Црква на Румији прије три године оскрнављена је написима који су на њој осванули. Полиција тада није успјела да открије ко је на храму исписао „Етничка Албанија”, „Албанска национална армија и друге поруке.

rumija3Тадашњу ситуацију посебно су подгријале изјаве појединих званичника Општине Бар да се и не ради о неком тешком инциденту, јер на врху Румије не живи нико, изузев што тамо долазе вукови и лисице. Вијорење албанских застава на овом мјесту постало је прилично уобичајно из године у годину, с тим што се у овој нашао простор и за обиљежја која симблоизују освајачке тежње појединих ултранационалиста.

Према Закону о државним симболима, ако неко истакне националне симболе без знамења Црне Горе, биће новчано кажњен, а висина казне зависи од тога да ли је ријеч о грађанима, предузећима или о привредном друштву и креће се од 2.000 до 20.000 еура.

Кажњавају само за српска обиљежја

Кажњавање породица из Колашина које су истицале српску заставу на свадбама изазвало је бурне реакције у црногорској јавности, а указани су и бројни примјери гдје за вијорење албанских или пак српских заставама нико није одговарао.

По овом основу судије за прекршаје до сада су изрицале казне у износима од 700 до 1.500 еура.

Ана Топаловић

Извор: Дан

Фото: cdm.me

Advertisements