Алексић-e1405406222833-720x375-720x375-720x3751-720x375-720x375 Подстакнут рехабилитацијом Драже Михаиловића, председник Матице муслиманске Авдул Курпејовић упутио је писмо Мирашу Дедеићу, самозваном поглавару канонски непризнате ЦПЦ, упућујући га на Уставни суд који, како каже, „има право да прогласи неуставним декрет о укидању Црногорске православне цркве, који је својевремено донео владар државе Србије!“ Таква одлука, оцењује Курпејовић, била би довољна да се озваничи постојање ЦПЦ и да јој се врати сва имовина коју је преотела Српска православна црква.

Ако редовни суд Србије може да рехабилитује ратног злочинца након 70 година, зашто Уставни суд не може да прогласи неуставним декрет владара друге државе о укидању Црногорске православне цркве? Уставни суд је дужан донети одлуку, ако се покрене оцена уставности декрета о укидању ЦПЦ.

Ова изјава некадашњег кадра СКЈ Курпејовића „држаће воду“ таман колико и тврдња Муамера Зукорлића да је Никола Тесла био муслиман.

У Црној Гори, каква је данас, више ништа не може да вас изненади, па ни то да лидер једног националног савета, а уз то још и муслиман, брине бригу о некој тобожњој цркви. О којој „цркви“ се ради, довољно је подсетити да међу њеним утемељивачима није било верника, него су јој „аутокефалност вртали“ атеисти и анатемисани. Или једном речју: неверници, каже за „Новости“ др Будимир Алексић, професор на Цетињској богословији.

Наш саговорник додаје да су деведесетих година, пошто је „основана“ у полицијској станици на Цетињу, главни приложници „ЦПЦ“ били, такође, муслимани. У Канади их је, својевремено, предводио Фадил Реџовић, који је био широке руке, док у том друштву није било ниједног Дукљанина! Ако пратимо хронологију тих дешавања, на које се вероватно и Курпејовић ослања, не би ме изненадило када би он ускоро сео на Мирашеву столицу, поручује Алексић.

Он позива председника Матице муслиманске Црне Горе да „као научни радник крене у истраживање о учешћу муслимана у четничком покрету Драже Михаиловића“. Тада ће увидити једну истину, да их је било око 10.000 подсећа Алексић. Један од њихових истакнутих идеолога и вођа био је Мустафа Мулалић. У Санџаку је међу четницима, такође, био вођа угледни муслиман који је спречавао злочине муслиманске милиције над српским народом и радио на помирењу муслимана и православаца на том простору.

Очекивао сам да ће се тим истраживачким радом позабавити Авдул Курпејовић, а не „борбом“ за превласт у Мирашевој невладиној организицији.

Пошто је рашчињен и избачен из Цариградске патријаршије и лишен чина, да би могао од нечега да живи и заради неки динар, он је дошао овде да обмањује, као она баба из „Горског вијенца“: „Казуј, бабо, јеси ли вјештица“. Улога Мирашева у Црној Гори отприлике је иста као улога бабе у „Горском вијенцу“, оценио је једном приликом Митрополит црногорскоприморски Амфилохије.

Све ово што се дешава у Црној Гори не треба да чуди ако се зна да је тзв. ЦПЦ фирма коју је основала државна безбедност с циљем да је активира по потребама црногорског идеолошког пројекта по коме црква треба да служи држави која је антисрпска и антихришћанска. Својим активностима настоје да извуку православно становништво из источноправославне цивилизације и преместе у западноримокатоличку. И видимо како се то ради и преко кога, каже Алексић.

Велиша Кадић

Извор: Новости

Advertisements