IMG_5879-001

Држава Словенија је открила шест масовних гробница у којима леже кости недужних људи којима није обезбијеђено суђење, а тиме није ни доказана њихова кривица – казали су за „Дан“ из Митрополије

Поводом обиљежавања 70 година од страдања више од 6.000 људи у Камнишкој Бистрици, митрополит црногорско-приморски Амфилохије и мирополит загребачко-љубљански Порфирије освештали су спомен-капелу посвећену Светом Јоаникију и служили свету литургију и парастос, током којих је први пут зазвонило звоно са ове капеле. Том приликом су прочитали шест хиљада до сада прикупљених имена страдалника са тзв. злог пута, од Везировог моста у Подгорици до Зиданог моста у Словенији.

– Прошло је 70 година од великог народног збјега и страдања људи који су побијени у шумама Словеније. Држава Словенија је открила шест масовних гробница у којима леже кости недужних људи којима није обезбијеђено суђење, а тиме није ни доказана њихова кривица – казали су за „Дан“ из Митрополије.

У организацији општине Камник приређен је програм током којег су благословене капела и Парк сјећања и опомене у Камнишкој Бистрици. Говорили су митрополит црногорско-приморски Амфилохије, монсињор Стане Зоре, љубљански надбискуп и митрополит, Маријан Шарец, жупан Камнишке Бистрице, као и деведесетједногодишњи Владо Никановић, који је преживио овај „зли пут“.

Митрополит Амфилохије одликовао је жупника Камнишке Бистрице Маријана Шареца орденом Петра II Петровића, др Мића Ференца који је открио ових шест гробница и Ивана Пристојника, који је годинама свакодневно радио на добијању локације за капелу. На овој свечаности било је присутно око 300 поклоника који су дошли из Црне Горе.

Обиљежавању 70 година од страдања у Камнишкој Бистрици присуствовали су и чланови породица страдалих припадника Југословенске краљевске војске у отаџбини.

Присуствовали представници Нове

Обиљежавању 70 година од страдања више од 6.000 људи у Камнишкој Бистрици присуствовали су представници Нове српске демократије (Нова) и то лидер те партије Андрија Мандић и предсједник Извршног одбора Нове Милутин Ђукановић.

Осим њих присуствовали су и посланик у Скупштини Црне Горе Новица Станић, бивши министар унутрашњих послова Црне Горе Андрија Јовићевић и Марко Царевић, привредник из Грбља.

Б. Калезић

Извор: Дан

Advertisements