SAM_1730 - Copy

Поводом 70 година од страдања великог народног збјега у Словенији, Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије и Мирополит загребачко-љубљански Господин Порфирије освештали су 13. јуна у Камнишкој Бистрици, на мјесту гдје се налази једна од највећих масовних гробница из тог времена, спомен-капелу посвећену Светом Јоаникију црногорско-приморском и са њим пострадалим свештеномученицима и мученицима, и у њој са свештенством служили Свету литургију и парастос.

Митрополит Порфирије је у литургијској проповиједи након читања Јеванђеља рекао да су наша браћа по крви и по вјери, стигли до овога мјеста бјежећи из Црне Горе од ножа, метка и мржње своје браће.

„Многи од те браће која су их гонила такође су били крштени. Али су отпали од Христа и Цркву Христову су хтели да сруше. Руку своју су дигли на брата, мислећи да је царство небеско, да је пуноћа живота овде на земљи“, рекао је Владика Порфирије и додао да је и ово сабрање посвједочило да Цркву Христову ни врата пакла неће надвладати.

Након причешћа вјерних, служен је парастос пострадалима и благосиљан славски колач. Тада је прочитано преко шест хиљада до сада прикупљених имена страдалника са тог тзв. „злог пута“.

Митрополит Амфилохије је казао да је у Словенији 1945. године побијено много, не само нашег него и припадника других народа, чија је сва кривица била у томе што нијесу били комунисти.

„Ми смо имали, и то треба да се зна, два покрета отпора против нацифашизма, и у Србији од Равне Горе од 12. маја и у Црној Гори од 13. јула. Сви су кренули на устанак, а она када су несрећни комунисти почели да врше братоубилаштво, да изводе револуцију, онда се народ подијелио. Војска се подијелила на равногорски покрет на челу са Дражом Михаиловићем, а код нас у Црној Гори на челу са Павлом Ђуришићем, а друга војска је била Брозова. То што се та друга војска борила против нацифашизма, то је велики допринос побједи над тим злом, али то што је истовремено вршила братоубилаштво – то је оно што не могу ни Бог ни људи опростити“, казао је Митрополит Амфилохије.

У организацији Општине Камник приређен је у поподневним часовима програм током којег су се за покој душа пострдаалих помолили и представници Римокатоличке и Евангелистичке цркве.

Држава Словенија ће убудуће бринути о овом Парку сјећања и опомене у Камнишкој Бистрици.

Говорили су Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, монсињор Стане Зоре, љубљански надбискуп и митрополит, Маријан Шарец, жупан Камнишке Бистрице, као и деведесетједногодишњи Владо Никлановић, који је преживио овај „зли пут“.

Митрополит Амфилохије одликовао је Орденом Светог Петра II Ловћенског тајновидца жупана Камнишке Бистрице Маријана Шареца, др Митју Ференца, који је најзаслужнији за откривање истине о масовним гробницама у Словенији из 1954. године и Ивана Пристојника, који је годинама свакодневно радио на добијању локације за капелу.

На овој свечаности било је присутно око 300 поклоника који су дошли из Црне Горе, углавном чланова породица страдалих припадника Југословенске краљевске војске у отаџбини.

Р.В.

Advertisements