SAM_1962

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је 14. јуна на Лијевча пољу, у селу Разбој код Српца, Свету литургију и парастос припадницима Југословенске војске у Отаџбини из Црне Горе пострадалим у овом крају од нацифашистичких и бољшевичко-титостичких безбожника.

На овом подручју се у прољеће 1945. године одиграо врхунац драме на тзв. „злом путу“ од Везировог до Зиданог моста, када су хиљаде припадника покрета генерала Драгољуба Драже Михаиловића са територије Црне Горе пострадале у сукобима са усташама и партизанима, а руководство покрета од око 120 официра, на челу са командантом Павлом Ђуришићем побијено је у Јасеновцу.

Литургији и парастосу присуствовали су многобројни потомци пострадалих из разних крајева Црне Горе, који су на Лијевча поље допутовали из Камнишке Бистрице, гдје је претходног дана такође служен парастос, као и многобројни мјештани.

Свету службу Митрополит Амфилохије је са свештенством служио у новом храму Преображења Господњег.

У литургијској проповиједи он је рекао да оно што се на овом мјесту догодило у прољеће 1945. године, догађало и прије Косова, и на Косову и након њега, и да се догађа и данас.

„Наш народ је на крсту и то му је право мјесто.  Зато и јесте прави и истински народ: што је на распећу, добровољном распећу“, рекао је Владика и додао да постоје три врсте распећа, јер су три крста на Голготи.

„Од Куновог присоја, до Чачка, до Лијевча поља, до Похорја и Караванки нема мјеста које није обливено братском крвљу, од братске руке просутом. Кад би мало дубље размишљали, све ово што нам се догађало и што нам се догађа, и што ће нам се, бојати се, догађати и у будућности, је то опако и зло сјеме посијано руком онога лијевог разбојника са крста на Голготи, богоубице и братоубице“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Владика је Златним ликом Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца Ловћенског одликовао Драгана Давидовића, директора Секретаријата за вјере Републике Српске, за помоћ у организацији овог парастоса.

Потресно свједочење о страдању од прије 70 година пред сабранима је, по Митрополитовом благослову имао 80-годишњи Миро Микетић, родом из Андријевице, који је преко Лијевча поља 1945. године прешао као дјечак од 11 година и који је у одступници био чтец Светом Јоаникију Липовцу.

Након Литургије Митрополит Амфилохије је предводио Литију до старог храма Преображења Господњег, гдје је према сјећањима преживјелих, Свети свештеномученик Јоаникије служио своју претпоследњу литургију. У том храму одслужен је парастос пострадалима.

Након службе у Разбоју, Митрополит Амфилохије је на стратишту Шибови код Бање Луке, заједно са Епископом бањалучким Господином Јефремом освештао крст и такође одслужио парастос.

На овом мјесту титоисти су у прољеће 1945. године маљевима побили око 800 припадника Југословенске војске у Отаџбини из Црне Горе који нијесу успјели да се домогну Словеније након слома јединица под командом војводе Павла Ђуришића на Лијевча пољу.

Р.В.

Advertisements