206487.b

Епархија Рашко-призренске и Косовско-метохијска оштро осуђује најновији инцидент на незавршеном храму Христа Спаса у центру Приштине и изражава дубоку забринутост због настављања злоупотребе овог црквеног објекта. Према писању приштинског портала Gazeta Express група млађих људи искористила је прилику да „покаже своје вештине пењања“ по зидовима православног храма. „Млади људи доказали су своје вештине пењања. Попели су се на зид православне цркве која је играђена у дворишту Универзитета у Приштини“, саопштава овај косовски медиј као да је реч о најнормалнијем догађају, а не о скранављењу једног верског објекта. Поменути портал наставља тираду о наводно незаконито-подигнутој цркви коју Албанци не желе у свом граду.

Епархија Рашко-призренска инсистира на томе да се заштите верска и људска права њених верника и обезбеде сви њени верски објекти. Храм Христа Спаса је подигнут да би служио за молитву и свака врста злоупотребе овог објекта од стране недобронамерних лица представља покушај скрнављења и наноси срамоту косовском друштву и институцијама, које и поред више захтева нису полицијски обезбедили овај објекат.

206488.pНажалост, овај мученички храм, који још носи бројне ране од више покушаја минирања и скрнављења, прошле године злоупотребљен је за један богохулни музички спот. Након тога је храм на захтев Епархије Рашко-призхренске затворен металним вратима. И поред тога, врата су поломљена па су се у овом храму населили бескућници. Епархија је пре два месеца упутила нови захтев преко Комисије за заштиту специјалних зона на Косову и Метохији тражећи да Министарство просторног планирања Косова ослободи цркву и поново оспособи метална врата. Ово је недавно и учињено и црква је пре затварања очишћена и освештана од стране локалног српског пароха. И поред свега тога, у косовским медијима је пре неколико дана објављено да ће црква бити порушена као нелегалан објекат, да би након оштрих међународних реакција ова изјава била повучена и Општина Приштине је наредног дана саопштила да ће црква бити третирана као посебан случај.

Дато у канцеларији Епархије Рашко-призренске
15. јуна 2015. године, Призрен-Грачаница

Извор: Епархија рашко-призренска

Advertisements