church-cross-removal-in-china

Хришћани у кинеској области Ђеџанг, познатој ка „Кинески Јерусалим“, враћају крстове које су са цркава скинули припадници полиције.

Како преноси „Хришћански монитор“, од 2013. године полиција је скинула крстове са 450 цркава, што многи сматрају наставком антихришћанске кампање у највећој азијској земљи.

Према новом грађевинском закону, крстови се морају уклонити са кровова и купола цркава, смањити у величини и поставити на фасаду, и то у истој боји које је и зграда, тако да буду што мање уочљиви.

Када су власти у области Ђеџанг прошлог мјесеца објавиле да се морају уконити крстови са свих цркава, услиједила је реакција најбројније протестантске заједнице у области, у чијем се отвореном писму наводи да ће оваква политика „изазвати хаос… и вјерске сукобе“.

„Цркве изнова и изнова враћају крстове“, казао је Зан Аизонг, локални хришћанин и бивши новинар, „То је веома смјело и храбро“.

Према мишљењу неких пастора, ова акција кинеских власти је само загријевање и припрема за већи обрачун са хришћанским становништвом земље.

Уклањање знамења које „већ 2000 година симболизује вјеру и љубав“ представља недостатак поштовања, каже се у отвореном писму кинеских хришћана.

Са енглеског: Александар Орландић

Извор: christiantoday.com

Advertisements