perovicgojko_519_300-720x375-720x3751 Ректор Цетињске богословије, Гојко Перовић оцијенио је да је намјера Демократске партије социјалиста да у програму који ће бити усвојен на конгресу 20.јуна дефинише и залагање за стварање јединствене православне цркве у Црној Гори супротна постулатима секуларизма.

– Потпуно је неприродно да партија која влада једном секуларном и грађанском државом, показује било какву претензију да уређује односе у сфери цркве и вјерских заједница. Уређивати једну секуларну и грађанску државу, а имати такве претензије потпуно је анахроно, а и штетно јер онда штети и изградњи Црне Горе као грађанског друштва, казао је Перовић Радију Слободна Европа.

Сматра да би, умјесто ДПСове иницијативе на уједињењу православних цркава, умјеснија била намјера да се односи цркве и државе уреде у складу са прописима и правилима која важе у демократском свијету и у државама у окружењу.

– Из Митрополије црногорско приморске понављамо стоти пут да је Црна Гора једина земља која нема адекватан закон о црквама и вјерским заједницама. Нема савремени закон и онај који је функционалан. Црна Гора је и једина земља у којој је уговор између цркве и државе потписан са свим црквама и вјерским заједницама осим са већинском, православном црквом – закључио је Перовић.

Функционер Нове српске демократије Будимир Алексић рекао је да је обједињавање Српске православне цркве и такозване Црногорске православне цркве немогућа мисија.

Жели се спојити нешто што је неспојиво, да уједини православну цркву која је једина црква по канонима призната од других цркава и вјерских заједница, са нечим што је невладина организација, коју чине људи који су екскомуницирани или, на народном језику речено, анатемисани из православне цркве оцијенио је он.

Према његовим ријечима, држава би направила крупну грешку уколико би покушала да “инсталира” неку своју цркву и преузме имовину Митрополије црногорско-приморске.

Вукомир Раденовић

Извор: Дан

Advertisements