Русија

Цркве које хомосексуалност сматрају морално прихватљивом одбацују хришћанство и припремају своје припаднике за прихватање антихриста, тврди једна од истакнутих личности Руске православне цркве.

Овај коментар услиједио је након саопштења да Руска православна црква прекида „званичне контакте“ са Уједињеном протестантском црквом Француске и Црквом Шкотске због одбацивања традиционалног хришћанског морала. У саопштењу се наводи да је екуменски дијалог обесмишљен након што је француска Уједињена протестантска црква прошлог мјесеца изгласала да се пасторима дозвољава да „вјенчавају“ истополне парове, а Црква Шкотске је одобрила рукоположење свештеника који су у истополним грађанским заједницама.

„Руска православна црква се чврсто држи става заснованог на Светом Писму и више пута је поновила да је (хомосексуални “брак“) недопустив за морално учење“, каже се у саопштењу. Цркве које „вјенчавају“ хомосексуалце „газе принципе традиционалног хришћанског морала“.

У саопштењу се објашњава да је Православна црква годинама дијелила своју забринутост са поменутим хришћанским заједницама и упозоравала на екуменске последице уколико оне усвоје истополни „брак“.

„Нажалост, ријечи упозорења нису се чуле“, каже се у закључку.

Након ове одлуке, протојереј Димитрије Смирнов – предсједник синодалне Комисије за породицу, заштиту материнства и дјеце – казао је у разговору за једну од водећих руских телевизијских канала да нова морална учења изводе ове либералне заједнице ван опсега хришћанства.

„Одвојили смо се од њих као од неке заразе, јер је то прелазно“, казао је он. „Руска православна црква не може својим ауторитетом подржати нешто што је са библијске тачке гледишта безакоње“.

Одбацујући древно хришћанско учење о сексуалном моралу „бивше хришћанске заједнице припремају се за свечано прихватање антихриста“.

Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил више пута је нагласио да је хомосексуални „брак“ неспојив са хришћанским учењем.

Предсједник синодалног Одјељења за спољне црквене везе, Митрополит волоколамски Иларион, објаснио је да „легализација истополних заједница, толерантан однос према еутаназији и проституцији, разарање вјековних институција брака и породице, представљају јасну пријетњу будућности човјечанства“.

Протојереј Џејсон Капанадзе, клирик Православне цркве у Америци, окарактерисао је потез Московске патријаршије као „прикладан став моралне јасности“, истакавши да „одређене протестантске деноминације које су прешле црту и удаљиле се од хришћанства… онемогућавају даљи дијалог“.

Свештеник је јасно нагласио да мотив одлуке Московске патријаршије није мржња већ старање и забринутост за добробит свих. „Ми чврсто стојимо у љубави за спасење ближњих!“.

Отац Ханс Џејкобс из Америчког православног института казао је за LifeSiteNews, „Људи ће мислити да је одлука Руске православне цркве непоштена. Морамо разумијети да Руска православна црква гледа на геј бракове као на изразито изопачење Божијег плана за човјека и жену“.

По његовим ријечима, Руска православна црква је забринута за дугорочне друштвене последице одобравања истополних бракова. „Руси су увијек били сјајни мислиоци на дуге стазе“, казао је о. Џејкобс. Православни сматрају да ће легализација истополних „бракова“ промијенити наше „разумијевање онога за шта нас је Бог створио, и да ће имати вишеструке деструктивне последице за будуће друштво“.

Архијерејски сабор Руске православне цркве је 2013. објаснио да је „дијалог са вјероисповијестима које отворено пркосе библијским моралним нормама немогућ“. Одјељење за спољне црквене везе Московске патријаршије „не види никакве перспективе у даљим званичним контактима“ са таквим заједницама.

Указујући на трагични либерални тренд широм протестантског свијета и наговијештавајући могућност прекида још неких званичних контаката, у саопштењу Московске патријаршије се каже: „Са жаљењем увиђамо да данас имамо нову подијелу у хришћанском свијету, не само на основу богословских тема, већ и на основу моралних питања“.

Руска православна црква је 2003. прекинула контакте са Епископалном црквом у Сједињеним Америчким Државама након хиротоније отвореног хомосексуалца за епископа. Двије године касније, прекинути су екуменски односи и са Шведском лутеранском црквом која је 2005. одобрила склапање истополних грађанских заједница.

Архијереји Православне цркве у Америци објавили су више јавних саопштења на тему хомосексуалности. „Хомосексуалност треба посматрати као резултат бунта против Бога, а тиме и против сопствене природе и добробити“, каже се у једном таквом саопштењу из 1992. „Она се не може прихватити као начин живота и понашања за мушкарце и жене стоврених по лику и подобију Божијем“.

Према страдању од истополне привлачности се у Православној цркви односи са саосјећањем.

„Према мушкарцима и женама са хомосексуалним осјећањима и склоностима треба се односити са разумијевањем, прихватањем, љубављу, праведношћу и милосрђем који припадају свим људским бићима“, сматрају архијереји. „Они треба да траже помоћ у откривању конкретних узрока њихове хомосексуалне оријентације и да раде на превазилажењу њених штетних последица на свој живот“.

Ипак, хомосексуалци „који и даље оправдавају своје понашање“ одлучени су од светог Причешпћа, „јер им то не би било на корист, већ би има нанијело штету“.

Са енглеског: Александар Орландић

Извор: lifesitenews.com; pravoslavie.ru

Advertisements