SAM_2151

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије освештао је данас у манастиру Бешка на Скадарском језеру обновљени храм Светог великомученика Гергија и у њему са свештенством одслужио Свету архијерејску литургију.

Храм Светог великомученика Георгија је задужбина зетског влаара Ђурађа Балшића Страцимировића.

На почетку Литургије Владика је у првине монашког образа обукао послушницу ове свете обитељи Марију, а у току службе вјенчао је Андреја и Олгу Малевске, нове ктиторе ове светиње.

Након читања Светог Јеванђеља Владика Амфилохије је подсјетио у каквом стању је прије петнаестак година била ова светиња.

„Сви знамо у каквом је стању била ова црква, и она друга црква. Овдје смо нашли магарца и козе, и ђубре смо нашли до кољена, баш овдје у овоме храму. Била је без крова и прозора, стајала је и зјапила. Мијењали смо врата, али дођу и разбију врата“, казао је он.

Он је казао да је уз то и демонска сила, у име некакве лажне обнове, у то вријеме додатно скрнавила ово мјесто.

„У име некакве лажне обнове градила је овдје некакве бараке. Не у име Божје, у име Христово, него у име лажи љуских и иеологија и заблуа љуских. И Све је то Бог полако чистио и ево, обнављао и обновио“, казао је Митрополит Амфилохије.

На крају Свете службе Владика је ктитору Андреју Малевском предао поклон игуманије манастира Бешка – икону Пресвете Богородице и најавио да ће му Орден Сетог краља Милутина, којим га је Свети Сино СПЦ одликовао за обнову ове светиње, бити уручен на Петровдан у Цетињском манастиру.

Р.В.

Advertisements