zaKASNIJE_ReklamaKNJIGA _PatrPAVLE_A3_DAN Међу корицама књиге из трећег кола сабране су поуке, бесједе, разговори и описан је живот почившег патријарха Павла

Нова књига „Патријарх Павле човек пред лицем Божијим“, у издању „Светигоре“, Издавачко-информативне службе Митрополије црногорско-приморске, може се купити у Црној Гори, на свим киосцима уз „Дан“ за 4,99 еура. Међу корицама књиге из трећег кола сабране су поуке, бесједе, разговори и описан је живот почившег петријарха Павла.

Патријарх српски Павле, само годину и по од упокојења, на фрескама храмова Српске православне цркве већ се приказује као светитељ.

Са златним ореолом око главе, патријарх Павле јесенас је осликан у олтару храма Светог великомученика Димитрија у Сјеверној Косовској Митровици, али и у не- колико православних цркава у Аустралији.

Фрескописци га представљају у плаво-бијелој архијерејској одјећи, са јеванђељем у рукама и прстима спојеним за благослов.

У најљепшем храму Косовске Митровице покојни патријарх је насликан међу светим архијерејима Српске цркве.

Иако још није званично уведен у Именослов светитеља, приказан је у истом реду са Светим Тихоном и Светим Петром Цетињским. Какав је и обичај у црквеној умјетности, изнад главе је натпис „Свети Павле патријарх српски“.

Представљање поштованих личности као Светитеља, прије званичног проглашавања, у последње вријеме није ријеткост у нашем народу. Владика Николај Велимировић годинама је осликаван на иконама, иако је канонизован тек 2003. године.

Епитет „свети“ народ је одмах послије смрти 1979. придодао и имену архимандрита Јустина Поповића, иако га је црква у Именослов светих увела тек прошле године.

Мјесто у реду Светитеља, како објашњавају у СПЦ, заслужио је својом вјером и животом, а прва фреска са његовим ликом налази се у епархији коју је водио дуже од три деценије, наводе из „Светигоре“.

– Патријарх Павле освештао је 2005. године храм у Митровици, што је један од разлога да се његов лик нађе на зидовима цркве – каже протојереј-ставрофор Милија Арсовић, архијерејски намјесник косовскомитровачки. „Гледајући у фреску са његовим ликом, осјећамо како нас и данас духовно води кроз искушења кроз која пролазимо на Косову и Метохији“. Прота Милија додаје и да ће готово сваки Србин о патријарху Павлу изговорити ријечи – „свети човјек“.

Исти благи поглед, добро упамћен у српском народу, приказан је и на фрескама у двије цркве у Сиднеју – храму Светог Саве у Мона Вејлу и Светог архиђакона Стефана у Рути Хилу.

– Пуне двије године иконописац Миодраг Тошић из Београда осликавао је цркву Светог Стефана у Рути Хилу, да би урадио 52 композиције са 476 ликова. Данас је овај храм са својим фрескама и иконама мала школа српске црквене умјетности у Аустралији – каже прота Срба Милетић, а преноси „Светигора“.

Поред Исуса Христа и Богородице, светаца и пастора Божјих иконописац је осликао покојног патријарха Павла, у цијелој његовој фигури са јеванђељем у наручју. Тај лик тражили су вјерници, јер је патријарх Павле омиљен у српској заједници, а иконописац га је вјерно дочарао.

Р. К.

Извор: Дан

Advertisements