Украјина Синод Украјинске православне цркве Московске патријаршије (УПЦ МП) изјавио је да су националисти у Украјини заузели 23 православна храма који припадају Украјинској православној цркви Московске патријаршије.

„У посљедње вријеме религиозне општине наше Цркве више пута су подвргаване и подвргавају се покушајима заузимања храмова у корист тзв. Кијевске патријаршије. У датом моменту на силу су заузета 23 храма, људи су лишени могућности да посјете сопствене храмове и да у њима слободно служе богослужења“, цитира изјаву Синода УПЦ МП Итар Тас.

„Посебно узнемирујуће дјелује чињеница да се незаконите радње у вези са религиозним општинама наше Цркве дешавају уз прећутну сагласност локалних власти, или чак уз њену помоћ“, додају аутори. Према њиховим ријечима, то ставља под знаком питања могућност превазилажења црквеног раскола.

У УПЦ МП су истакли да схватају жељу државних власти да успоставе црквено јединство, али протестују против мијешања у унутарцрквене ствари. „Потврђујемо спремност наше Цркве за отворени и конструктивни дијалог са представницима непризнатих црквених група у Украјини. Али дијалог морада да се одвија на основу канонског права и без мијешања у тај процес ванцрквених фактора“, додали су они.

У Цркви су истакли да су забринути збот информативног медијског рата против православља. „Сви покушаји да се Украјинска православна црква неосновано оптужи за недостатак патриотизма јесу манифестација популизма. Умјесто тога да се у овом тешком времену сви ми ујединимо ради достизања заједничког циља – добробити и стабилности државе, нас покушавају да сукобе изнутра, самим тим нарушавајући мир у Украјини“, кажу у УПЦ МЦ.

Кијевска патријаршија одвојила се 1992. године. Историјски велики дио парохијана Кијевске патријаршије живи на западном дијелу земље, а Украјинска православна црква популарнија је на истоку. Кијевска патријаршија поштује низ светитеља које није канонизавала УПЦ МП и друге помјесне православне цркве.

Са руског: Марија Живковић

Извор: vesti.ru

Advertisements