Став ватиканске Конгрегације за учење о вери на чијем челу је кардинал Герхард Лудвиг Милера апсолутно је негативан када је реч о Међугорју

Конгрегација (удружење специјализваних свештеника) је забранила посетиоцима Међугорја да убудуће износе у јавност садржај наводних Богородичиних порука јер то место не може бити признато као светилиште.

Херцеговачки градић Међугорје, једно је од познатијих места за ходочаће католичких светилишта, неће бити признато за светилиште, већ вероватно као место молитве, пише Јутарњи лист,позивајући се на речи кардинала Герхарда Лудвига Милера.

„Нити се међугорским сведоцима указује Богородица, нити католички верници смеју веровати у екстазе такозваних сведока, па ни разговарати с њима“, објавио је Милерове речи саветник за односе са јавношћу кардинал Ђанлука Бариле на свом блогу „Дневник Ватиканака“.

Јутарњи лист пише да се ипак став и речи кардинала Mилера као и одлука његове Конгрегације још држе у тајности, али је да је део извештаја процурео.

Чака се одлука папе 

Изваштај ће бити објављен у целини када о томе донесе одулуку папа Фрања, јер само он има власт да одлучује о тим питањима, наводи загребачки дневник.

Сам Папа је јасно и јавно изразио неверицу у „међугорски феномен“, и то у два наврата. Први пут када је рекао да Богородица није шефица поште па да свакодневно шаље поруке, и други пут почетком овог месеца када је иронично говорио о неким сведоцима преко којих стижу Госпине поруке у унапред заказан дан и час.

Како пише Јутарњи лист, у наведеном извештају пише да бискупи неће смети да организују ходочаћа у Међугорје, а верници тамо више неће моћи  да иду сами, него искључво у пратњи свештаника.

Извор: РТС

Advertisements