протојереј Всеволд Чаплин Из Руске православне цркве упућен је апел свим апологетама америчког модела државног устројства да размисле о последицама одлуке о легализацији истополних „бракова“, донијете у САД-у.

„Они који бране “демократију на амерички начин“ и покушавају да је помире са традиционалним вриједностима, морају се после ове одлуке добро замислити“, казао је протојереј Всеволд Чаплин, предсједник синодалног Одјељења за односе Цркве и државе.

Он је указао на то какве вриједности „покушавају да нам донесу са америчким друштвеним и политичким моделом“.

„Они могу и да вам не кажу да хоће да вас натјерају да прихватите такву безбожну и грешну ствар, као што су истополни “бракови“. Знајте да, заправо, хоће да вам одузму право да живите по вјери, узму душу, одузму могућност изградње друштва и државе на вјечним, непромјењивим, Богом даним моралним законима“, казао је свештеник.

Оно што, у овом случају, највише забрињава је намјера америчких власти да „наметну свој противприродни и пост-хумани поглед на брак и другим земљама“.
Представник Руске православне цркве је подсјетио да је један од судија Врховног суда САД-а, Ентони Кенеди, који је говорио у име већине судија који су донијели одлуку, казао да истополни парови траже исти правни однос према својим заједницама какав имају и хетеросексуални парови. Судија је, такође, навео да природу брака чини следеће: Двоје људи заједно могу имати слободу, посебно слободу изражавања, приватног живота и духовности, без обзира на сексуалну оријентацију.
„Овакав однос према браку је више него изненађујућ. Брак није само нека правна конструкција, није само простор у којем се реализују законска права“, примјетио је свештеник.

Он је истакао да „брак има одређену природу, он је Богом дат, не као неки правни простор за остварење права, већ, првенствено, као мјесто у којем мушкарац и жена, у заједници љубави, рађају дјецу и васпитавају их“.

„Брак је непромјењива појава, Богом саздана и уписана у људску природу. И као што је добро примјетио православни публициста Сергеј Кудијев, покушај да се брак промијени законском одлуком, исто је што и покушати промијенити таквом одлуком и саме законе природе“, закључио је протојереј Всеволд Чаплин.

Са енглеског: Александар Орландић

Извор: interfax-religion.com

Advertisements