Књига „На зли пут без повратка – од Острога до Камника и Похорја“ из трећег кола Светигорине едиције од данас захваљујући Дневној бовини „дан“ на свим киосцима и продајним мјештима штампе у Црној Гори по цијени од 4,99 еура.

Ова књига, као и она претходна „Пуцај, рат је завршен“, написана је не ради, што да не да Бог, настављања „партизанско-четничке“ братомржње и наслијеђених крвомутничких освета. Она жели да буде позив, потомству и једних и других, на отрежњење и исцјељење, свих без разлике, од мрачног подземља каиновског братоубиственог синдрома, тог греховног антибожног усуда, не само нашег, него и свеукупног људског рода, написао је митрополит Амфилохије у предговору овог вриједног издања „Светигоре“, издавачке куће Митрополије црногорско-приморске.

– Од сљепила овог и оваквог духовног и душевног помрачења савјести и безумља, заборав зла и злочина није и не може бити лијек. Истински лијек се може наћи само кроз пробуђену савјест, у дубоком сазнању и признању да од брата човјека, ближњег (а сваки човјек нам је брат и вјечни сабрат) нема ничег важнијег ни на небу ни на земљи. До тога познања немогуће је доћи без покајања, узајамног праштања и помирења, кроз дубоко сазнање: да зло и мржња никада и никоме добра нису донијели, не доносе и неће донијети, ни на личном ни на колективном плану – стоји у поговору књиге На зли пут без повратка – од Острога до Камника и Похорја“ из пера митрополита Амфилохија.

Ова књига износи на свјетлост дана појединости о злочинима који и данас узнемирују и дијеле наше национално биће.

– Ту се тако зачињала и рађала из острошког братоубиства и злочина, преко рушења цркве Св. Петра Цетињског на Ловћену и заточеништва Св. Петра II Ловћенског Тајновидца у месопотамски пагански маузолеј – данашња Црна Гора, формално тринаестојулски али реално дрљевићки, дванаестојулски Монтенегро. Данас су поражени не само они који су кренули прије 70 година „на зли пут без повратка“, о којима свједочи ова књига, него и они који су их бездушно гонили и све оно ради чега су их у јаме бацали, прогонили и уништавали, затровани братомржњом – записао је, између осталог, митрополит црноготско-приморског.

С. Ћ.

Извор: Дан

Advertisements