У Европском парламенту у Бриселу одржана Конференција о прогону хришћана у свијету Конференција о прогону хришћана у свету одржана је у Европском парламенту у Бриселу. Њено одржавање је иницирала Европска народна партија са циљем да позове лидере Европске уније и државе чланице ЕУ да уврсте прогон хришћана у приоритете својих спољних политика у складу са Резолуцијом коју је усвојио Европски парламент 30. априла 2015. године, у погледу убистава студената у Кенији од стране терористичке групе ал Шабаб.

Програм конференције обухвата увод и две панел дискусије везане за ситуацију у земљама Блиског истока, посебно у Ираку и Сирији, и ситуацији са хришћанима у другим континентима, посебно у Азији и Африци.

Форум је почео  рад минутом чутања у знак сећања на хришћане који су пали као жртве хришћанофобије.

На конференцији су говорили званичници Европског парламента, истакнуте верски представници и медијске личности.

Помесне православне Цркве представљали су протојереј Димитриј Сизоненко, вршилац дужности представника Руске Православне Цркве при европским међународним организацијама у Бриселу, и протојереј Сорин Селару, настојатељ представништва Румунске Цркве при ЕУ.

Референти су истакли да су хришћани најпрогоњенија верска заједница у свету данас; њихова права и достојанство погажено је у 75% земаља света. Ова ситуација говори о постојању хришћанофобије као распрострањеног феномена. Масовни медији обично радо преносе извештаје о убиствима хришћана у исламском свету, док игноришу случајеве прогона који се дешавају у другим земљама и у мирним ситуацијама.

Сумирајући дискусије, члан Европског парламента Кристијан Дан Преда посебно је истакао да треба да се призна да је данас лакше доћи до концензуса у Европском парламенту у вези прогона за веру или верска осећања ако се хришћани уопште не помену. Сваког дана пристижу извештаји у вези јасних чињеница о дискриминацији хришћана, али јавна гласила у медијима не помажу у циљу дубљег разумевања проблема – они само увећавају страхове. Верски чинилац заштите хришћана треба да постане један од кључних чинилаца у спољној политици Европске уније ради очувања мира.

Са енглеског: Синиша Јовановић

Извор: СПЦ/Московска патријаршија

Advertisements