Главна тема: „Православне историјске заједнице у Европи и широм света

Међународна скупштина Православља (МСП), из центра Европе, града Беча, са места одржавања годишње Генералне скупштине, шаље свакој појединачној особи добре воље широм света, сваком вернику који верује у постојање живога Бога, сваком хришћанину, сваком политичару који се бори у друштвеној сфери и у области људских права – поруку помирења и наде.

Са љубављу и поносом она поздравља грађане православних заједница широм света које сведоче православни хришћански дух већ више векова далеко од своје родне груде и породице, одржавају своју веру и културни идентитет живим и јаким, чувајући свој лични систем вредности, у складном и мирном суживоту са народом у њиховој новој земљи, слободни од било које врсте национализама и локализама.

Скупштина је нагласила да са великом пажњом и интересовањем прати припреме за Велики сабор православних Цркава, који ће се одржати под покровитељством Васељенске Патријаршије у Цариграду 2016. године, и да је спремна да допринесе тим припремама.

Такође, Скупштина је забринута у вези ситуације на Блиском истоку, уништавањем историјских споменика и археолошких места овог региона под велом ислама. То је огроман губитак, што ће имати негативне последице на локалне заједнице заувек, и због културног значаја споменика – као извора информација о прошлости и као симбола идентитета и историјског контиунитета заједница – и због њихове шире друштвено-економске вредности.

Извор: ОСА

Advertisements