Svetigora Да свједочимо Христа као Петар и Павле

(Приказ 247. броја „Светигоре“)

Са доласком празника светих апостола Петра и Павла изашао је из штампе 247. број „Светигоре“ – образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске. Нови број је богат бесједама, а прва од њих је бесједа Његовог високопреосвештенства архиепископа цетињског, митрополита црногорско-приморског господина Амфилохија Via Crucis (слово изговорено 13. јуна ове године у Камнишкој Бистрици, поводом седамдесет година страдања невиних људи у Словенији 1945. године). О том догађају говори и репортажа „Стопама светих новомученика“.

Другу бесједу под називом „Поље убијељено мученичком крвљу“ митрополит Амфилохије изговорио је сљедећег дана (14. јуна) на Лијевча пољу, гдје је служен парастос припадницима Југословенске војске у отаџбини из Црне Горе пострадалима у том крају. Поводом тих трагичних догађаја „Светигора“ је издала књигу „На зли пут без повратка – Од Острога до Камника и Похорја“. Умјесто приказа можете прочитати предговор из поменуте књиге. О том страдалном времену пјева Бећир Вуковић у пјесми „Зрна бројанице“, која је посвећена Дражи Михаиловићу.

Сљедећу бесједу изговорио је свештеник Филип Лемастерс „Рођење светог Јована Претече, Пророка и Крститеља“, а бесједу „Двојица чудесно различитих апостола“ епископ горњокарловачки Симеон 1979. године на Петровдан у личком Петровом селу.

Тема из богословља гласи „Дарови Духа Светога“, према Исидору Пелусиотском и светом Кирилу Александријском. Из часописа „Каленић“ „Светигора“ је преузела чланак Јована Ђ.Олбина „О унијаћењу Јермена“.

Оливера Балабан вас упознаје са тим како је почела изградња саборног храма у Бару који је посвећен светом Јовану Владимиру, а Рајо Војиновић даје приказ споменице „У спомен и славу светог Јована Владимира“.

Елза Бибић је разговарала са мати Теоктистом која се подвизава у Ђаковици – „Проговорили наши гријеси“. О акатисту као богослужбеној пјесми Православне цркве пише Слађана Кадић. У јуну је прослављен празник велике светитељке руског рода, свете Ксеније Петроградске, о њој у тексту „Улога личности у историји“ пише јеромонах Симеон Томачински.

Јереј Слободан-Бобан Јокић осврнуо се на документ Руске православне цркве „О учествовању вјерника у евхаристији“. Рубрика свједочења упознаје читаоце са свједоком Христове истине и прогона – попом Радованом Нововићем, парохом премћанским. Поводом шеснаест година од потписивања Кумановског споразума, страхоте косовске голготе свједочи јереј Петар Церовић „Да се не заборави“, а режисер хаџи Александар Ђуровић та страдња забиљежио је камером у филму „Ви идите, ја нећу“. „Светигора“ је из „Дана“ преузела кратак разговор са њим.

„Љубављу украшен дом Господњи“ назив је репортаже о освећењу цркве Светог пророка Илије у Доњем Грбљу, а „Да Бог нас не заборави“ репортаже о сахрани двадесет три митрополита на Ћипуру. О почившем схиархимандриту Јоаникију Зиндовићу „Светигора“ преноси слово протојереја Радомира Никчевића које је изговорио над самртним одром оца Јоаникија.

Теолог Александар Вујовић описао је путовање делегације Цетињске богословије по Хрватској, Њемачкој и Аустрији.

О осталим дешавањима сазнајте из хроника Помјесних цркава, Отачаствене цркве и Митрополије црногорско-приморске.

Славко Живковић

Advertisements