Све је већи притисак на Италију да напусти традиционално схватање брака Притисак на Италију да напусти традиционално схватање брака је све већи. Међу водећим западноевропским земљама, овоје данас једина која не признаје грађанско партнерство и истополни брак, саопштава британски „Гардијан“.

У судском случају који су покренула три мушка геј пара, предвођена Енриком Олиаријем из организације за геј права „Геј Либ“, Европски суд за људска права је донио одлуку да став Италије крши члан осам Европске конвенције о људским правима, који говори о праву на поштовање приватности и породичног живота. У одлуци донесеној у уторак наводи се да се хомосексуалци у Италији суочавају са теретом могућности да отворено живе у својим везама, а да истовремено од власти не добијају признање и бенефиције.

Италијански премијер Матео Ренци одавно обећава да ће донијети закон о грађанским партнерствима. Италијански конзервативци су се успротивили предложеним новинама, мада има наговјештаја да неће дуго издржати на том ставу. Доњи дом италијанског парламента је у јуну званично потврдио своју посвећеност доношењу закона о грађанским партнерствима, одбацујући очигледну претпоставку да ће такав закон подривати традиционалне породичне вриједности.

Истичући да су 24 од 47 држава чланица Савјета Европе већ преузеле на себе измјену брака, Европски суд сматра да стварање грађанских заједница или регистрованих партнерстава представља најреалнији слијед догађаја. Закони који предвиђају „уговор о суживоту“ су донесени у децембру 2013, али суд је донио одлуку да су овакви уговори превише ограничени будући да нису конкретно намијењени паровима.

Највиши судови у Италији редовно позивају на реформну прописа, али италијанско законодавство још увијек не сматра да треба да крене путем трансформације темеља друштва.

Са енглеског: Александар Орландић

Извор: pravoslavie.ru/english

Advertisements