Икона, Самос

Велики одјек у Грчкој и читавом свијету изазвала је новост о крвоточењу иконе која се налази у храму свете Ирине у Вати (острво Самос).

Поразговаравши са сарадницима митрополије Самоса, из агенције Ромфеа објаснили су да није у питању икона Мајке Божије, како је првобитно саопштено већ уникатни образ свете великомученице Ирине који се налази ту од 1970. године, када је црква отворена.

Како су саопштили извори митрополије о чуду је саопштено у мају ове године, и од тада је појава пажљиво праћена, да би се схватило шта би то могло да значи.
У Синдикату полиције Самоса казали су да је чудо било примијећено још у новембру прошле године када се из десног ока свете Ирине појавила суза.

Након три мјесеца, у фебруару 2015. опет су примијетили сузу из лијевог ока, али у мају појава се поновила са већом количином течности и тада је постало јасно да сузе личе на крв.

Тада је саопштено митрополији и појава је помно праћена. Митрополија Самоса због великог интересовања народа Грчке поводом тог догађаја сљедеће недјеље даће званично саопштење о томе када ће се моћи посјећивати храм да би се сви који желе могли поклонити икони.

Са грчког: Константин Норкин

Са руског: Марија Живковић

Извор: Православие.ру

Advertisements