Саучешће Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил изразио је саучешће поводом смрти свештеника Романа Николајева, старјешине цркве Свете Татијане у Кијеву, и монахиње Алевтине, житељке Флоровског манастира у украјинској престоници.

„Оно што посебно забрињава је чињеница да су ова мучка убиства свештеника и монахиње извршена управо у тренутку када се наставља отимање храмова Украјинске православне цркве, а у јавности одзвањају лажне оптужбе и пријетње упућене њеним свештенослужитељима, монаштву и вјернима“, каже се у телеграму саучешћа Патријарха Кирила упућеном Митрополиту кијевском и све Украјине Онуфрију, чији је текст у сриједу пренијела патријаршијска прес-служба.

Његова Светост је изразио наду да ће органи закона спровести „објективну и темељну истрагу ових злочина и да ће починиоци бити пронађени и приведени правди“.
У саопштењу се наводи да се Патријарх моли за упокојење пострадалих, укрепљење Украјинске православне цркве, као и за безбиједност оних који су одлучили да живот посвете Богу.

Како је раније саопштено, у сриједу 29. новембра у Кијеву је пронађено мртво тијело 62-годишње монахиње Алевтине са видљивим траговима мучења. Истог дана, од последица прострелних рана нанијетих 25. јула, у Кијеву се упокојио и свештеник цркве Свете великомученице Татијане.

Са енглеског: Александар Орландић

извор: interfax-religion.com

Advertisements