СПЦ ће се одазвати позиву шефа српске дипломатије Ивице Дачића и прикључити се дипломатској борби за спречавање евентуалног пријема Косова у Унеско тако што ће затражити подршку свих сестринских православних цркава у свету, али и Ватикана, изјавио је епископ бачки Иринеј.

Епископ Иринеј је за Политику рекао да је Дачић с пуним правом препознао „лукаву намеру присвајања српске православне сакралне и културне баштине“ евентуалним уласком Косова у Унеско, преноси Танјуг.

„Мислим да наша Влада, у разговорима и преговорима са Унеском, у преговарачку екипу треба да укључи – у својству органских учесника, а не тек неких консултаната – и представнике СПЦ, САНУ, Матице српске и српске дијаспоре, можда и још понеког“, каже архијереј, који је и портпарол СПЦ-а.

Истакао је да СПЦ тим поводом треба да се обрати не само свим сестринским православним црквама, већ и Ватикану, који не признаје независност Косова, иако, како је оценио, то може изазвати хистерију самопроглашених „челик-Срба“ и „суперправославаца“.

„За очекивање је да то изазове хистерију, нарочито оних који никада нису ни крочили на свету и мученичку земљу Косова и Метохије, а поготово је нису бранили, ни оружјем, ни пером: неки су је, штавише, издали или продали“, рекао је, између осталог, епископ бачки Иринеј.

Ивица Дачић је крајем јула позвао СПЦ и САНУ да се придруже државним органима у напорима да се кандидатура Приштине за чланство у Унеску оспори.

Извор: РТС

Advertisements