Џомић-3111 Имајући у виду да је АНБ сада промијенио мишљење и да су нас обавијестили да не постоје сметње због националне безбједности, сходно Закону о странцима, престали су разлози за забрану уласка у Црну Гору Велибору Џомићу – саопштено је „Дану“ из МУП-а

Не бих могао да се изјашњавам поводом садржаја рјешења који ми није познат. Што се мене тиче, Велибор Џомић је човјек са увјерењима која не мијења тако лако – поручио је Џомић.

Министарство унутрашњих послова (МУП) дозволиће улазак у Црну Гору свештенику Српске православне цркве (СПЦ) Велибору Џомићу, званично је потврђено „Дану“ у овом ресору. Како су саопштили, с обзиром да их је Агенција за националну безбједност (АНБ) обавијестила да су престале сметње по националну безбједност Црне Горе, више не постоји разлог због којег би се Џомићу забранило да уђе у државу.

– Министарство унутрашњих послова је добило ново мишљење Агенције за националну безбједност у којем се наводи да су престале сметње због националне безбједности. МУП ће, као и у претходном случају када је Агенција дала негативно мишљење, поштовати Закон о странцима. Имајући у виду да је АНБ сада промијенио мишљење и да су нас обавијестили да не постоје сметње из разлога националне безбједности, сходно Закону о странцима, престали су разлози за забрану уласка у Црну Гору Велибору Џомићу – саопштено је „Дану“ из МУП-а.

Након пуних шест мјесеци у изгнанству, подгорички парох Велибор Џомић казао је јуче за „Дан“ да је срећан што може да се врати у државу и посвети се својој духовној мисији.

На питање због чега мисли да је АНБ сада промијенио мишљење, Џомић је казао да рјешење Агенције није видио и да му његов садржај није познат.

– Не бих могао да се изјашњавам поводом садржаја рјешења који ми није познат. Што се мене тиче, Велибор Џомић је човјек са увјерењима која не мијења тако лако. Остајем посвећен својој духовоној мисији, парохијској и другој црквеној служби коју имам у Црној Гори – поручио је Џомић..

Он наводи да је из медија сазнао за ново мишљење АНБ-а, те да је од новинара „Дана“ упознат да му МУП неће правити проблем са уласком у земљу.

– Ја сам и до сада изражавао спремност да се вратим у Црну Гору својим редовним обавезама, што ћу ових дана и учинити. У сваком случају, радостан сам што се ово изгнанство завршава, али сам истовремено и тужан због тога што су одређени државни чиновници злоупотребљавали службена овлашћења. Моја пажња што се тиче овог поступка и у предстојећем периоду биће усмјерена на то да се оконча поступак пред Управним судом и поступак по кривичној пријави. Тек ће се показати да ли је поступање МУП-а до сада у мом случају било законито. Само још мало треба сачекати до одлуке Управног суда и тужилаштва, да видимо да ли ће подићи оптужницу против службеника Управе полиције који су незаконито спријечили мој улазак у државу након судске одлуке – поручио је Џомић.

Он је казао да још увијек није конкретно одредио дан када ће се вратити у Црну Гору.

– У сваком случају, у договору са митрополитом Амфилохијем и мојом породицом донијећу одлуку о томе – казао је он.

Џомић је Црну Гору напустио 8. фебруара, након што је МУП донио рјешење којим му није одобрен привремени боравак. МУП тада, за разлику од раније, није уважио захтјев Џомића да се одгоди извршење рјешења о напуштању територије до окончања управног спора. Након што је Џомић напустио државу, његов адвокат Зоран Пиперовић поднио је Управном суду захтјев за издавање привремене мјере, којим је тражено да подгорички парох остане у земљи до окончања судског поступка. Управни суд прихватио је захтјев, цијенећи да би у супротном било угрожено његово право, гарантовано Европском конвенцијом о заштити основних права и људских слобода, да буде са својом породицом, као и да би , уколико би био ван Црне Горе, било обесмишљено његово право на судску заштиту.

Тужилаштво провјерава наводе

Упркос одлуци суда, службеници Управе полиције на граничном прелазу Враћеновићи спријечили су Џомића да уђе у државу средином фебруара, позивајући се на „усмену наредбу претпостављеног“.

Џомић је преко свог адвоката потом поднио кривичну пријаву против Н.Н. лица – одговорних носилаца јавних овлашћења у Министарству унутрашњих послова, због њихове усмене наредбе којом му је забрањен улазак у Црну Гору. У пријави се наводи да су осумњичена Н.Н. лица противправним искоришћавањем свог службеног положаја и неизвршавањем своје службене дужности издали усмену наредбу дежурном полицајцу на граничном прелазу Враћеновићи да не дозволи улазак Џомића у Црну Гору.

Ана Топаловић

Извор: Дан

Advertisements