Vuhan У четвртак 6. августа, у обновљеној цркви светог Александра Невског у кинеском граду Вухан, отворен је Дом руско-кинеске културне размјене. Међу учесницима церемоније отварања били су Митрополит нижегородски и арзамаски Георгије, опуномоћени представник предсједника Руске Федерације за федерални округ Волге г. Михаил Бабич и други.

Црква светог Александра Невског подигнута је 1893. трудом Павла Димитријевског, руског оријенталисте, који је касније именован за генералног конзула у Шангају. Изградњу цркве помогли су руски трговци чајем који су у то вријеме трговали у Вухану. Средином ХХ вијека у цркву светог Александра Невског долазило је око хиљаду православних кинеза из околних села. При цркви је отворена и школа за кинеску дјецу. У години „културне револуције“ црква је конфискована, а касније је кориштена као складиште и канцеларија за матичара.

Када је планирана изградња тунела испод ријеке Јангце, предвиђено је рушење више објеката, међу којима је била и црква. Међутим, на иницијативу Патријарха московског и све Русије Кирила након његове посјете Кини 2013, постигнут је договор између г. Михаила Бабича, представника предсједника РФ за Волгу, и г. Јанг Ђејчија, члана Државног вијећа НР Кине, о заједничкој обнови цркве светог Александра Невског.

Говорећи на церемонији отварања, г. Бабич је захвалио кинеској страни на доприносу обнови храма оцијенивши овај догађај као прекретницу у развоју руско-кинеских догађаја.

Са енглеског: Александар Орландић

Извор: mospat.ru/en

Advertisements