antiohia Јерусалимска патријаршија је, поводом њене агресије над јурисдикцијом Антиохијеске патријаршије и оснивања Архиепископије у Катару, недавно објавила саопштење у којем тврди да тежи „говорењу истине са искреношћу“. Патријаршија антиохијска и свег истока прије свега жели да истакне да се држи изнад јавних медијских дебата. Ипак, Патријаршија сматра да је, у овом случају, њена обавеза да разјасни одређене наводе поменутог саопштења да би „говорила истину са искреношћу“.

1 – Одређене прилике нису дозвовљавале Антиохијској цркви да у поменутом периоду буде присутна у Катару. То не значи да је Антиохијска црква новооснована Црква у „Арабији“. Довољно је подсјетити да Антиохијска црква опслужују хришћане у том региону још од првих дана хришћанства. У наше доба, реално присуство Антиохије је постепено јачало у овом региону. Године 1953, Антиохијска црква је ту имала Архиепископију. Антиохијска црква је кроз историју и у садашњем времену имала Архиепископију која обухвата цијели регион, а предвођена је Митрополитом који живи у њој и опслужује православни народ разних националности. Више Митрополита је непрекидно служило у овој Архиепископији до данашњег дана. Зато, мора се поставити питање: Зашто Јерусалимска патријаршија никада није приговорила на присуство Антиохије, ако сматра да има црквену јурисдикцију над Катаром?

2 – Антиохијска патријаршија је ожалошћена и ужаснута чињеницом да је Јерусалимска патријаршија тако збуњена у свом приступу овој кризи. Кризи коју је створио Јерусалим. Штавише, Патријаршија осуђује чињеницу да Јерусалим заводи вјерне, глумећи измучену жртву. А заправо, Јерусалим истрајава у својој агресији, наводећи административни меморандум Антиохијске патријаршије и додајући Патријарху антиохијском ријечи које он никада није изговорио, нити ће их икада изговорити. Стога, да би спријечила било какве недоумице, Антиохијска патријаршија потврђује чињеницу да она опслужује вјерне који живе унитар историјске и канонске јурисдикције одређене свештеним канонима. Јурисдикција Антиохијске патријаршије данас не обухвата Египат, Јордан и Јерусалим. Поред тога, Антиохијска патријаршија указује на то да неки злонамјерно погрешно представљају наше изванредне односе са Александријском патријаршијом. Александријска патријаршија опслужује белики број антиохијских вјерника, који обитавају у разним земљама Афричког континента.

3 – Антиохијска патријаршија избјегава контроверзни начин изражавања, и указује на двије значајне чињенице:
а. Оптужити Антиохијску патријаршију за етноцентризам је свакако неистинито и непоштено. Антиохијска патријаршија упућује једноставан позив свим народима: „Дођите и видите“. Ова тврдња свједочи о отворености Антиохијске цркве, и о једнакости међу њеним вјерницима, као и о разноврсности која карактерише службу Антиохије широм свијета.
б. Антиохијса патријаршија је, између осталог, оптужена да одбацује „атински споразум“. Јерусалимска патријаршија као свједоке овога позива „Васељенску патријаршију и грчко Министарство спољних послова“. У одговору на ово, Антиохијска патријаршија моли најсветијег оца Васељенског патријарха Вартоломеја за дозволу да цитира његов Протокол бр. 943 од 12. новембра 2013. Он сам ће објаснити све:
„Као што је Ваше Блаженство, кир кир Јоване, увидјело и процијенило, ми, Васељенски Патријарх, у више наврата покушали смо да ријешимо поменути проблем. Овај проблем се појавио изненада и без најаве, па смо више пута апеловали на нашег брата, Његово Блаженство кир Теофила, Патријарха јерусалимског, у следећем духу: да не наставља у правцу рукоположења онога којег зову нареченим архиепископом…
Нажалост, Ваше Блаженство, упркос савјетима Васељенске патријаршије који су братски, и за добро свеопштег Православља и свештеног предање Цркве, а упркос вашим личним апелима, Јерусалимска патријаршија је, ипак, рукоположила и поставила поменутог архиепископа…“.

Дамаск, 8. август 2015.

Са енглеског: Александар Орландић

Извор: antiochpatriarchate.org

Advertisements