210369.b На Преображење Господње, 6. августа по новом календару, у Рилском манастиру завршена је литија «Рилски чудотворац», која је 1. августа кренула из Софије, саопштава сајт «Православне двери».

Више од 200 људи уложило је физички и духовни напор да би пјешке прешли 100 километара по планинама Витоша, Вериле и Риле.

Духовници који су учествовали у литији служили су акатисте и молебне Пресветој Богородици и прп. Јовану Рилском, а на крају пута сви су се присајединили празничној литургији у Рилском манастиру. Тамо им је честитао подвиг настојатељ Рилског манастира епископ адрианопољски Евлогије, који им је пожелио да их та духовна ревност прати читавог живота.

Ове године у Великом Трнову литији се придружила још једна група поклоника, међу којма су били странци специјално стигли у Бугарску ради учешћа у литији.
За све учеснике, а ту је било и мале дјеце и стараца (најстарији учесник је имао више од 80 година), путовање је било могућност да се на посебан начин доживи почетак Богородичиног поста — у окружењу предивне планине, коју је прије 1000 година освештао молитвама и подвизима небески покровитељ Бугарске, прп. Јован Рилски.

Са руског: Марија Живковић

Извор: Православие.ру

Advertisements