Његово Преосвештенство Епископ Пакрачко-славонски Јован боравио је у Москви поводом празника Светог Пророка Илије, а на позив генерал-пуковника Владимира Анатолијевича Шаманова, главнокомандујућег Ваздушнодесантне војске Руске Федерације (ВДВ), којој је Свети Илија небесни покровитељ, а која ове године обележава осамдесет пет година свог постојања.

По благослову Свјатјејшег Патријарха Московског Кирила, Епископ Воскресенски Сава, викарни епископ Патријарха Московског и настојатељ Новоспаског Манастира и Владика Јован служили су поводом празника Светог Пророка Илије литургију у древном храму посвећеном овом светоме у историјској улици Илинка. Саслуживали су бројни свештеници-падобранци који службују у Ваздушнодесантној војсци, као и клир Московске епархије.

По литургији је уследила литија до Црвеног трга, где је на Лобном месту одржан свечани молебан Пророку Илији, и где су се оба епископа и генерал Шаманов обратили народу, а прочитано је и поздравно писмо Председника Руске Федерације Владимира Путина. Генералу Шаманову је на Црвеном тргу Владика Сава уручио икону Светог Равноапостолног Владимира а ветерани 63. падобранске бригаде икону Светог Пророка Илије, посебно израђену за ову прилику.

После литије, протојереј Андреј који је старешина храма на Илинки приредио је трпезу љубави на којој је узео учешћа и генерал Шаманов са сарадницима, након чега је уследио званичан пријем у Привредној комори Руске Федерације, концерт и коктел.

Обележавање јубилеја Ваздушнодесантне војске укључивало је и конференцију Међународног савета падобранаца, посету 45. бригади Ваздушнодесантне војске, која као и све јединице ВДВ има у свом кругу храм, те свечани концерт у московском Кремљу, коме је присуствовао и начелник РВ и ПВО Војске Србије, генерал-мајор Ранко Живак са сарадницима.

Поводом јубилеја ВДВ, генерал-пуковник Шаманов је Владику Јована те представнике ветерана 63. падобранске бригаде, одликовао јубилејном медаљом ВДВ.

Advertisements