Израел

Последње стопроцентно хришћанско насеље у Палестини може запустети. Житељи Таве, на западној обали Јордана, напуштају завичај тражећи бољи живот. Поводом овога црквени великодостојници Свете земље позвали су своју хришћанску браћу да учине све што могу како би Тава, споменута у Светом Писму, остала хришћанска, саопштава Благовест-Инфо.

Таву, Тајбе, данас насељава 1.300 породица, а налази се на 30 км од Јерусалима. Ово је последње палестинско насеље у којем живе искључиво хришћани. Овде живе православни и римокатолици латинског и грчког обреда. Последњих година многи завичајни грађани напустили су Таву не видећи перспективе за даљи живот у свом родном  месту.

Тава је једно од најстаријих насеља на територији Палестине. Спомиње се у Светом Писму: у Старом завету као Офра, а у јеванђељима као Јефрем.

Последњих година предузет је читав низ иницијатива како би се овде очувао хришћански идентитет. Између осталог,  сами хришћани Свете земље настоје да скрену пажњу своје сабраће хришћана или самих туриста из иностранства на наслеђе овог древног места.

Извор: СПЦ/Православие.ру

Advertisements