Nikšić Уданима часног Госпојинског поста, када се поклањамо јединој непорочној и Светој Богородици, када култ жене као ослонца читаве заједнице долази до изражаја и кад би требадо да пронађемо духовни и тјелесни мир, ми се у Црној Гори бавимо којекаквим глупостима. Пажњу свеукупне црногорске јавности, како то кажу модерни новинари, завриједила је информација да ће се у Никшићу одржати парада ЛГБТ популације. Прво ми је нејасно зашто се уопште назива „парада”, ако се зна да параде представљају јавно показивање елитних дјелова друштва и државе. Или је Црна Гора потпуно нестала, и ми сви заједно с њом, или нам није остало ништа „елитно” сем тога? Спорт смо потпуно уништили, културу немамо, фабрике нам не раде, туристичка сезона је пропала, све је девастирано, сем ЛГБТ популације. Да Бог мили сачува и Свети Василије Острошки! Али, ништа није случајно, па наравно ни ова парада. Нити је случајно изабран Никшић за тај чин. Бјелосвјетске слуге у Црној Гори добиле су налог да оскрнаве Никшић. Град Светог Василија. Да га оскрнаве, јер њиме пролази најдужа литија у православљу. Никшић је симбол како и на који начин треба поштовати литију. Улице нашега града се тог дана испуне хиљадама људи свих вјера и конфесија, све мирише, оживи, радују се птице, животиње, радују се и гора и вода, небо добија другачије обрисе… Што није процвјетало почиње да цвјета, болесни оздраве, племенитима се душа пуни миром који светац шири, а безбожни и зли макар тог дана заћуте. И једино тада смо сви пуни љубави и слоге. Никшић на трен постане оно.што је некад био. Понос град.

И сад, у моменту кад влада најављује увођење нових законских аката и улази у отворени рат с једином канонском православном црквом у Црној Гори, треба узгред оскрнавити светињу. Држава се дрзнула да новим законом одређује границе епархија, мјеста црквених средишта и да располаже црквеном имовином. Да одређује како и колико профита црква може да направи и да „запријети кажњавањем оних који се баве прањем новца.” Замислите, они који су похапсили пола Будве, лише Света Маровића, желе да уређују финансије Митрополије црногорско-приморске?! Имају они кога да хапсе, нека крену пут Светог Стефана и наћи ће одговорне за прање новца и остале криминалне радње. Нека ухапсе Брана Мићуновића, Грбовића, Аца Ђукановића и њихове послушнике, и држава ће бити мирна. А пошто им је Запад наредио да хапсе породично, како наравно и треба; нека ухапсе и сина Света Маровића, па Ану Коларевић, и на крају Мила Ђукановића и његовог сина Блажа. Дако ова кукала држава мало продише.

Ето им пуне руке посла, а не да се баве Црквом, уводе казне за свештенике који дјецу уче вјеронауци, планирају новим законом да кажњавају родитеље који своје потомке упуте Христовим путевима и одмалена им кажу ко су, шта су, ком народу припадају, шта је црква, а шта секта. Добро рече свети владика: „Што се црним задоји ђаволом обешта се њему довијека”.

Тако су и ови наши властодршци кренули другим путем, путем Јада, чемера и зла па хоће све нас да поставе као пионе по тим путевима, јадне, бесвјесне, тупога погледа који ни на шта неће реаговати и аминоваће им све што раде. Аминоваће им и овакве параде каква је најављена у Никшићу. Видим, комунисти и пензионери грме што им се каља петокрака. И то је добро, нека бране свој симбол и свој идеал. Часних и честитих људи је пало у НОБ-у, па нема нико право, да их омаловажава. Свако из свог угла треба да се бори не би ли се некако спасила част Никшића и Никшићана. И то од владе чији је премијер из овог града! Али, чудо су наредбе и уцјене Америке и НАТО пакта и ЕУ!

Међутим, највећи и једини разлог зашто та колона не смије проћи Никшићем, браћо моја и сестре моје, мора да буде Светац. Свети Василије Острошки је чувар имена нашег, лозе наше, поријекла светосавског, истина, правда и једина подршка наша. Свети Василије је радост свитања и рађања, нада нашег земаљског умирања, нада да ћемо бити спасени и наћи рајске одаје.

Свети Василије је душа овог града и не смијемо да убијемо себе и свој Никшић. Убићемо још једном све херцеговачке и црногорске јунаке који су га ослободили, и сваку урбану никшићку легенду. Генерације дивних професора, спортиста, боема, нестаће и никад се више о њима неће причати. Једини ко ће остати жив је Свети Василије Острошки. Он ће вјечно чувати и његовати свој град, своју земљу и своја духовна чеда. Миловаће нас благодетима, па макар и не били вриједни тога. А, ако до те параде не дај Боже дође, не преостаје нам ништа друго него да се сви заједно у духовном и људском поразу сјетимо ријечи нашег Матије Бећковића: „Моја Црна, и све Црња Горо, страшно ли је што те више нема, још страшније што и сад постојиш.”

Извор: Дан

Фото: likemontenegro.me/MojaCrnaGora.com (Есад Баздуљ)

Advertisements