v.-dzomic_0-591x375-e1439135913836 Никшићко Основно тужилаштво још није одлучило да ли ће неко кривично одговарати због тога што је средином фебруара свештеник Велибор Џомић спријечен да уђе у Црну Гору.

Ипак, они су након вишемјесечног извиђаја открили ко је полицајац који је 16. фебруара вратио подгоричког пароха са граничног прелаза Враћеновићи.

То су “Вијестима” саопштили из Врховног државног тужилаштва, не откривајући идентитет полицајца.

Џомић се након шестомјесечног “изгнанства” почетком августа вратио у Црну Гору, након што је Агенција за националну безбједност обавијестила МУП да се он више не третира као пријетња по националну безбједност.

Полиција је донедавно мјесецима игнорисала захтјев ОДТ-а да им достави информације о том догађају, али су, ипак, “доставили тражена обавјештења”.

“У оквиру извиђаја поступајући тужилац саслушао је више лица у својству свједока”, одговорено је из ВДТ-а.

Појаснили су да је ОДТ Никшић тражио да Џомић у својству оштећеног буде саслушан у Краљеву, али је његов долазак промијенио план.

“Саслушаће га поступајући тужилац у предмету. Такође је од УП тражена додатна документација. Након прибављања свих неопходних доказа биће донијета одлука у предмету”, казали су из ВДТ-а.

Џомић је јуче “Вијестима” рекао да ће се одазвати позиву тужилаштва и да се нада да ће поступак спровести у законом прописаном року.

“Судећи по чињеницама, вјерујем да ће бити подигнута кривична пријава против оног старјешине МУП-а који је усмено наредио да ми се спријечи улазак у Црну Гору”, казао је Џомић, додајући да је “полиција субординацијска институција” и да сматра да полицајац на ГП Враћеновићи није поступао самовољно.

“Рекао ми је да извршава наређење претпостављеног. Вјерујем да је он то саопштио и Тужилаштву, и да неће на себе преузимати одговорнсот”, казао је он.

Џомић тврди да полиција није имала забрану за његов улазак и да поступак за забрану уласка никада није вођен. “Када сам на ГП предао личну карту, на компјутеру није било никакве информације да ми је забрањен улазак. Полицајац је и поред тога ишао на телефонске консултације са својим претпостављеним. Моје је увјерење да таква усмена забрана није могла бити саопштена од нижих чиновника полицје него директно од министра Рашка Коњевића. Годинама говорим да он злоупотребљава

овлашћења, а ево га за то исто оптужују дојучерашњи партијски другови, који чак и најављују кривичну пријаву против њега”, казао је Џомић.

Он тврди да је “Ранко Кривокапић наредио Коњевићу“ да га не пусти у Црну Гору.

“И док то раде, непрестано нам говоре о владавини права”, казао је Џомић.

Јелена Јовановић

Извор: Вијести

Advertisements