IMG_8946 У организацији Народне кухиње Саборног храма, одржана је прва по реду добротворна акција прикупљања књига и школског прибора под слоганом : „Даруј срцем – поклони књигу“.

Прије свега покренута човјекољубивом идејом и племенитом мишљу, као и пријеком неопходношћу, будући да је респектабилан број дјеце требао овакву врсту помоћи,  добротворна акција се показала као  апсолутан успјех.

Сасвим очекивано, на општу радост организатора и волонтера помоћника, забиљежен је сасвим задовољавајући одзив од стране дјеце која су овом приликом показала велики степен осјетљивости и спремности да помогну својим другарима и њиховим породицама да се што боље и растерећеније спреме за почетак нове школске године.

Самим тим што је одзив био на задовољавајућем нивоу а великодушност безрезервна, прикупљање уџбеника и школског прибора било је лако и успјешно.
Прикупљено је неколико десетина уџбеника и пакета школског прибора, у који спадају : свеске, ђачке торбе, оловке, бојице итд.

Између осталог, битан фактор у брзој и лакој набавци уџбеника огледа се и у томе што већина породица које јесу корисници Народне кухиње, такође паралелно јесу и корисници социјалне помоћи, те се о њима на адекватан и законом прописан начин стара Центар за социјални рад Црне Горе, што подразумјева и помоћ у уџбеницима / књигама и школском прибору.

Стога је фокус ове добротворне акције био на најпотребитијој дјеци (њих 67) према таквој врсти помоћи.

Наиме, народна кухиња при Саборном храму, већ 5 година дјелује активно у човјекољубљу и свакој помоћи угроженим породицама у Подгорици а прије три године је почела и са радом на Цетињу.

Док се до краја ове године планира и отварање народне кухиње у Беранама.
А све то првенствено са циљем да се најугроженијим породицама којих је успут све више, обезбједе основни услови, основна права на храну, односно прехрану.

Но, по ријечима јереја Миомира Вулевића, управника Народне кухиње, улога и значај народних кухиња постаје све већи, па су сразмјерно томе и потребе друштва и заједница такве да је неопходно изићи ван оквира „једног оброка и пола хлеба“.
Те да је управо ово један од начина како допринијети и помоћи и дати одговор на питања које вријеме и садашњост пред нас постављају.

Уједно изражавајући наду да ће се овом добротворном акцијом утабати пут за још низ истих и сличних акција у блиској будућности.
Народна кухиња Саборног храма Христовог Васкрсења се захваљује свим људима и свој дјеци добре воље за одзив и пружену помоћ.
И такође наглашава да акција овим није завршена, будући да уџбеника још увијек треба.

Уџбеници који се и даље потражују су за разреде од првог до деветог основне школе (са тим што су уџбеници за осми разред најпотребнији), такође су потребни и уџбеници следећих разреда средњих школа :

– 1. и 2. разред трговинске
– 3. разред економске
– 3. разред туристичке
– 2. разред саобраћајне
– 3. разред гимназије
– 2. разред електро (мултимедија)
– 3. и 4. разред хемијске

Уџбенике можете приложити у просторијама Народне кухиње (поред Саборног храма) у Подгорици или сувенирници Саборног храма Христовог Васкрсења.“

Борис Мусић

Advertisements