Cross-on-ground-at-desecrated-church-620x350

У четвртак 20. августа, локалне власти града Дерми на југу Албаније, уз подршку полицијских снага, упали су у православну цркву светог Атанасија, одакле су уклонили иконе и друге свештене предмете и кренули са уништавањем самог објекта. Овај акт је предузет без знања православне заједнице и без претходног обавијештења или правне документације.

Чувши за инцидент, вјерници, на челу са свештеником, дошли су пред цркву да реагују и зауставе даље наношење штете. Они су изразили огорченост оваквим срамним чином и изјавили да су спремни да бране своју цркву у случају поновног покушаја уништавања светиње. У поподневним сатима поново су се окупили ради протеста.

Следећег дана, у петак 21. августа, извршен је још један чин вандализма, када су непознати починиоци, у поподневним сатима, уништили под цркве. Свједок овога био је свештеник чији је живот био угрожен када су га вандали умало прегазили, бјежећи аутомобилом без регистарских таблица.

Ови догађаји представља дубоко непоштовање према религији и религијским заједницама, подсјећајући на 1972. годину када су комунистичке власти уништиле цркву светог Атанасија. Нова црква је саграђена 1992. на мјесту старе и у њој се служи протекле 23 године. Сада, као и прије 43 године, она је мета напада.

Православна црква Албаније осуђује ово насиље које угрожава имовину и слободу вјероисповијести, позивајући вјерне да остану мирни и чврсти у одбрани Цркве.
Православна црква Албаније подсјећа државу на њене законске обавезе садржане у закону бр. 10057 / 22.01.2009 „О ратификацији споразума владе Републике Албаније и Православне цркве Албаније“, који грантује неповредивост богослужбених мјеста и државну заштиту. Државне власти морају оштро осудити овакве самовољне иницијативе, будући да оне озбиљно угрожавају односе међу вјерским заједницама. Овакви акти, изненађујуће, погађају само православне светиње.

Са енглеског: Александар Орландић

Извор: myocn.net

Фото: orthodoxalbania.org

Advertisements