stars-emir-kusturica-1347866198-162748 Прослављеном филмском режисеру и писцу Емиру Кустурици припала је награда за књижевно стваралаштво „Печат Херцега Шћепана“, која се додељује у оквиру манифестације „Трг од ћирилице“, саопштили су данас организатори Удружење издавача и књижара Црне Горе и Издавачка установа Митрополије црногорско-приморске “Светигора“.

Жири у саставу: Митрополит црногорско-приморски Амфилохије (председник), Епископ захумско-херцеговачки Григорије, Будимир Дубак, Радомир Уљаревић и Желидраг Никчевић, оценио је да Кустурица „својим књижевним и укупним уметничким ангажманом баштини најплеменитије вредности српске традиције, пружајући немерљив допринос одбрани идентитета и достојанства српског народа“.

Председник Удружења издавача и књижара Црне Горе, члан жирија, песник Радомир Уљаревић истакао је да „ова награда природно припада Кустурици, који попут Херцега Шћепана гради градове по Херцеговој земљи, на давно започетим темељима, за разлику од оних који се одричу ћирилице, једног од два наша писма, и личе на некога ко би одсекао једну своју руку верујући да му је једна довољна“.

„Ћирилица у себи има тај потенцијал да нам открије све што је потиснуто и што се потискује и скрива од наших очију, а што је у темељу наше културе. Кустурица је постао заштитни знак наше ћириличне културе и управо он, својим неупоредивим делом даје немерљив допринос напорима да се ти темељи сачувају“, додао је он.

Награда „Печат Херцега Шћепана“ – скулптура академског вајара Ратка Вулановића, Кустурици ће бити уручена сутра у 21 сат, на Тргу Херцега Шћепана у Херцег Новом, на књижевној вечери посвећеној признатом аутору.

Издавачка установа Митрополије црногорско-приморске“Светигора“ и Удружење издавача и књижара Црне Горе прошле године су основали књижевну манифестацију „Трг од ћирилице“, која се одржава од 1. августа до 31. септембра на тргу Белависта, код цркве Св. Архангела Михаила.

Извор: Танјуг

Advertisements