Црква Светог арханђела Михаила у Ситки на Аљаски угрожена до сада незапамћеним кишама Црква Арханђела Михаила у доњем делу града Ситке на Аљаски у последње време је угрожена кишама, до сада незапамћеним, изјавили су свештеници при овој Саборној цркви 19. августа 2015. године. Они су додали: „Благодарни смо Богу што ниједна икона или предмет који су припадали Светом Инокентију Венијаминову, нити пак неки други освештани сасуд није оштећен и уништен водом…“ Међутим, главна купола Саборне цркве почела је да пропушта воду, па су на поду поставили кофе и шерпе.

Свештеник Михаило је истакао да су „недалеко од цркве била три клизишта од којих је једно прогутало нову кућу прекривши је тонама блата и смреком“, додао је он. „Ту кућу смо пронашли, али спасиоци нису пронашли и три сликара који су живели у тој кући у време клизишта. Нас 9.000 становника ове мале вароши ово је запрепастило, пошто су ови тројица сликара били пријатељи једног броја наших парохијана.

Преосвећени Епископ Ситке и Аљаске Давид, који је упознат са овим недавним збивањима у вези катедрале, позвао је да се процени штета на самој згради коју су подигли вешти фински тесари између 1844. и 1848. године. Црква је посвећена Св. Инокентију, који је дао да се изради звоно.

Садашња грађевина је верна репродукција првобитне грађевине која је изгорела до темеља 2. јануара 1966. године. Тада је преко 95% икона и богослужбених предмета – непроценљиве вредности из 18. и 19. века, међу којима је и икона Матере Божије Ситке – све руска црквена уметност – спасило 100 локалних житеља који су направили људски ланац како би спасили ове свештене предмете из катедрале.

Извор: СПЦ

Advertisements