Локалне власти уништиле су православну цркву у албанском селу Дерми

Локалне власти уништиле су православну цркву у албанском селу Дерми у раним јутарњим сатима у сриједу 26. августа.

Булдожери, у пратњи локалне полиције, стигли су у Дерми и отпочели са рушењем цркве мало после 4 сата. Преговори вјерних са властима одржани претходних дана показали су се узалудним.

Локално православно становништво, које је пробудио звук рушења, није могло ништа да уради, осим да сакупи светиње и остатке цркве.

Општинске власти су изјавиле да су од владе Албаније добили јасан налог да се црква сруши зато што се налази на мјесту које је проглашено културним спомеником.
Прошле седмице општински радници ушли су у цркву светог Атанасија и покушали да из ње изнесу иконе и друге предмете, као и да сруше дио крова, уз образложење да је црква нелегално саграђена.

Министарство спољних послова Грчке је у сриједу оштро реаговало на вијести да су власти Албаније срушиле православну цркву светог Атанасија на југу Албаније.
Представник Министарства, Константин Кутрас, је истакао да се „уништавање светиња и богослужбених објеката до сада дешавало само у ширем региону Блиског Истока и сјеверне Африке, од стране џихадиста. Данас смо свједоци таквог чина у сусједној Албанији“.

Кутрас је новинарима саопштио да ће ускоро бити обавијештени о реакцији Грчке по овом питању.

Са енглеског: Александар Орландић

Извор: eu.greekreporter.com

Advertisements