kosovo_incident_521175860 Поводом посете расељених Срба из Ђаковице, који су у православној цркви обележили славу Успења Пресвете Богородице, протестовала је група незадовољних Албанаца.

Окупљени су на кратко пробили полицијски кордон, уз детонације петади, гађајући полицију црвеном фарбом, јавља дописник РТС-а.

Полиција је употребила сузавац и спречила их да се приближе расељенима када су аутобусима излазили из црквеног дворишта.

Полиција је ухапсила једну особу. Окупљени су узвикивали „Србија не може да прође“, истичући транспарент „Нема помирења без правде“.

Након краћег времена окупљени Албанци су се разишли. Расељени из Ђаковице су безбедно, уз јаку полицијску пратњу, напустили тај град и упутили се према Високим Дечанима.

Пре данашње посете расељенима из Ђаковице је је у неколико наврата било забрањивано да посете градску цркву.

Почетком године, за Божић, расељени из Ђаковице су дошли у град, али су због протеста Албанаца И напада каменицама на аутобус, одустали од посете цркви.

Градоначелница Ђаковице Мимоза Кусари Љиља изјавила је РТС-у да су предузете све мере да данашња посета расељених протекне мирно.

Уз велико полицијско обезбеђење расељени Срби из Ђаковице стигли су јутрос у тај град, на прославу црквене славе Успења Пресвете Богородице.

Расељени којима је у неколико наврата било забрањивано да посете цркву у Ђаковици, стигли су у три аутобуса из више места на Косову и централне Србије.

Литургији је присуствовао косовски министар за заједнице и повратак, Далибор Јевтић који је нагласио да са овог места желе да пошаљу поруку мира и помирења.

Представници расељених Ђаковчана су се захвалили министру Јевтићу и свима онима који су омогућили да буду данас у цркви, нагласивши да је данашњи празник, празник помирења, празник опроштаја и новог почетка.

Извор: РТС

Фото: Анадолија

Advertisements